BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénkíthet az új MFB-tőke

Elsősorban a kisvállalkozások hitelhez jutását eredményezheti a Magyar Fejlesztési Bank 60 milliárd forintos tőkeemelése. A kereskedelmi bankok szerint azonban a kormány más eszközökkel is segíthetné a vállalkozások finanszírozását.

A kereskedelmi bankoknak és a kis- és középvállalkozásoknak is jól jöhet az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tőkeemelése, amelyről a hét végén jelent meg a kormányhatározat: előbbiek aktívabban vehetnek részt az MFB hitelprogramjaiban, utóbbiak pedig viszonylag olcsón juthatnak több hitelhez. A kormány két hete döntött úgy, hogy 60 milliárd forinttal megemeli az MFB tőkéjét. Így csaknem másfélszeresére nőhet a hitelintézet saját tőkéje.

Az OTP Bank szerint a tervezett tőkeemelés jelentősen növelheti az MFB szavatolótőkéjét. Ha a hitelintézet olcsó hosszú és középlejáratú nemzetközi forráshoz jut és az állam ehhez árfolyam-garanciát biztosít, akkor a kereskedelmi bankok is olcsóbb forintforrással tudják majd a hazai cégek hiteligényét finanszírozni.

A 60 milliárd forintos tőkeemelésnek köszönhetően az MFB forrásai akár 600 milliárd forintra bővülhetnek, ez már érdemben segítheti a magyarországi kis- és középvállalati (kkv) szektor hitelezhetőségét – mondta lapunknak Berki Mihály, a Sopron Bank vezérigazgató-helyettese. Szerinte az így bővülő hitelprogramok sikerének kulcsa a magyar bankrendszer megfelelő informáltsága lehet a rendelkezésre álló forrásokról. A K&H Banknál úgy vélik, hogy az ágazatokra koncentráló hitelprogramok elindítása élénkítheti leginkább a hitelkihelyezést. Jó példának tartják a közösségi közlekedés finanszírozására meghirdetett MFB-hitelkonstrukciót.

Az UniCredit Banknál jónak tartják, hogy a kormány az MFB hitelezési képességének továbbfejlesztésére törekszik. A tőkeemelésnek köszönhetően a jelenleginél kedvezőbb feltételekkel ajánlott forgóeszköz-hitelprogramok megjelenésére számítanak. Az OTP Bank szakértői szerint a forrásbővítésen túl az állam a banki kockázati költségek csökkentésével tudná segíteni a vállalati hitelezést. Úgy, hogy nagyságrenddel növeli és a teljes vállalati körre kiterjeszti a hitelgarancia-lehetőségeket, a meglévő intézményeken túl az MFB-t is bekapcsolja az állami garancia- rendszerbe, és célzott kamattámogatási programokat indít.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.