BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már érzékelhetÕ a gyógyszerhiány

Megindult a dominóhatás a gyógyszerellátásban, a patikák mellett eladósodtak a nagykereskedÕk is, így már csak fizetés ellenében szállítanak a kórházaknak. A biztonságos betegellátás érdekében a gyógyszerkassza 83 milliárdos lefaragása miatti árréskiesést a kis- és nagykereskedÕknek is vissza kellene pótolni.

Drámai helyzet alakulhat ki a betegek gyógyszerellátásában. Sok patika – elsÕsorban a drága készítményeknél – egyik napról a másikra képes csak megrendelni az aktuálisan szükséges orvosságot a nagykereskedÕktÕl, így a betegnek többször is vissza kell mennie a patikába.

Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedÕk Szövetségének alelnöke szerint a fÕ ok a patikák alulfinanszírozása: nem tudnak készletezni, így a nagykereskedÕknek naponta akár többször is, rövid határidÕvel kell szállítani a betegek számára megrendelt gyógyszereket. Tavaly a nagykereskedÕk évi 9-10 milliárd forint utólagos árengedményt nyújtottak a patikák számára, ez tetemes összeg, hiszen a 2400 gyógyszertár adózott eredménye mindössze 7,9 milliárd forint volt. Mára azonban a nagykereskedelem kritikus helyzetbe került, mert a patikák kinnléevÕsége 70 milliárd felett van, ebbÕl a lejárt számlák összege 18 milliárd. Az alulfinanszírozott kórházaknál is 10-12 milliárdra nÕtt a lejárt gyógyszeradósság- állomány. Az egy évvel ezelÕtti 27,5 milliárdos kórház-konszolidációnak másfél-két hónapig tartott a hatása, majd újra kezdÕdött az eladósodás. „A beszállítóknak nincs lehetÕségük a kórházak további finanszírozására, így gyakran már csak az elÕzetes utalás után szállítanak árut”– mondta az alelnök.

A hazai egészségügy az átlagosnál is kritikusabb helyzetben van, a Széll Kálmán-terv jövÕre 83 milliárdos gyógyszerkassza-lefaragást ír elÕ. A megtakarítást a gyógyszerárak csökkentésével, a tb-támogatások átalakításával érné el a kormányzat. „Komoly veszélyt jelent a generikus készítmények gyártóira kényszerített vaklicit” – állítja Feller Antal. Hatására az alacsonyabb árak miatt csökken a gyógyszerpiac összforgalma s a nagy- és a kiskereskedelmi árréstömeg is. Egyre több patika válik fizetésképtelenné, hiszen a kisebb patikai forgalom után kevesebb lesz az árrés, pedig a 2400 gyógyszertárból 600 most is veszteséges.

A patikák veszteségeinek kompenzálására tervet dolgozott ki a kormány, egyik javaslatuk szerint a nagykereskedelmi árrésbÕl 2,7-2,9 milliárddal kompenzálnák Õket. Ám ennek hatására a már ma is forráshiányos nagykereskedÕk újabb költségcsökkentésre kényszerülnek, s csökkenhet a patikáknak nyújtott utólagos engedmény mértéke is. Feller Antal számításai szerint az idei intézkedések a nagykereskedÕk árréstömegét 1milliárddal, a kiskereskedÕkét több mint 2 milliárddal csökkentik. A mÛködÕképesség fenntartása érdekében a kiesÕ kis- és nagykereskedelmi árréstömeget a megtakarításokból vissza kellene juttatni a rendszerbe.

Kormányzati számítások szerint az októberben bevezetett új gyógyszer-támogatási rendszer és a vaklicit hatására akár 20 milliárdos megtakarítás keletkezhet a gyógyszerkasszában. Tovább csökken a kassza azzal, hogy az úgynevezett tételes elszámolású készítmények finanszírozása a járóbeteg-kasszából a kórháziba kerül át. Ez utóbbi összege közel 40 milliárd forint, így az ezek után dobozonként kapott 850 forintos árrés és az utólagos nagykereskedelmi engedmény, 800 millió forint is kiesik a patikák bevételébÕl. Ez az intézkedés a nagykereskedÕknek akár haszonnal is járhatna, hiszen már a biztosan fizetÕ OEP-tÕl kapják majd meg a pénzt. A lassú adminisztráció miatt azonban jócskán a szállítás után fizet csak a tb, amikor megkapja a kórház jelentését.

Feller Antal szerint a kormányzatnak az ágazattal egyeztetve „elÕre kell menekülnie”, hogy közösen kivédjék a gyógyszerellátási gondokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.