BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új lehetőség a hazai termelők előtt

A Dombegyházi Agrár Zrt. leányvállalata, a Dombegy Agro Srl. hat éve bérel Romániában földet. „A csatlakozással megnyílt üzleti lehetőség több szempontból is fontos nekünk – emelte ki Isztin Ferenc, a részvénytársaság vezérigazgatója.

– Egyrészt az állataink takarmányának egy részét kint termeljük meg, másrészt a gépkapacitásunkat is jobban ki tudjuk használni. Rendkívül fontos, hogy így a dolgozóinkat  is megtarthatjuk. S nem utolsósorban kihívást is jelent, hisz mi voltunk az elsők egyike, akik Romániában béreltek földet.”Isztin Ferenc beszámolt arról is: a bérlés feltételei nagyjából megegyeznek a hazaiakkal. Egy hektár éves díja tíz mázsa kukorica vagy az annak megfelelő pénzösszeg.

„A bérleti szerződéseink öt esztendőre szólnak. Kukoricát, búzát, tritikálét, napraforgót termesztünk” – beszélt a vezérigazgató a gazdálkodásukról. A nehézségeket is megemlítette. „Jelenleg mintegy harminc kilométert kell a gépeinknek a bérelt földekig menniük. Ha a schengeni határ elköltözne, akkor lényegesen közelebb kerülnénk a megművelendő területekhez” – mondta.

Isztin Ferenc arról is beszélt, hogy hat évvel ezelőtt „újra kellett tanulniuk járni”. Meg kellett küzdeniük a nyelvi nehézségekkel, új szabályokkal ismerkedtek. Példaként említette, hogy míg az itthoni nitrátrendeletet jól ismerik, addig ott némiképp más szabályok vonatkoznak az adott területre. A Dombegy Agro Srl.-t azért hozták létre, mert Romániában, a tulajdonviszonytól függetlenül, csak romániai székhelyű cég bérelhet földet.

Céget alapítottak

A részvénytársaságnak Dombegyházon évi harmincezer hízó kibocsátású állattartó telephelye van. A takarmányt maguk termelik meg. Magyarországon azonban kevés a bérelhető földterület, ráadásul a birtokszerkezet is igen elaprózódott. Nehéz akár 100 hektár összefüggő területhez is hozzájutni, ezért vágott bele a cég a romániai földbérlésbe. A részvénytársaság leányvállalata 1200 hektár földet bérel Romániában, amióta a szomszéd is uniós tagország lett.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.