BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áramhiány Németországban: Ausztria segítségére szorultak

A német áramszolgáltató hálózatokra ezen a télen nagy megterhelés hárul. A Tennet nevű hálózati szolgáltatónak december 8-án és 9-én első ízben osztrák erőművek tartalékait kellett igénybe vennie az ellátás biztosítása érdekében.

Többek között egy Graz környéki, régi, olajbázisú erőművet kellett a hálózathoz csatlakoztatni. A szövetségi hálózati ügynökség megerősítette, hogy valóban ez történt, miután osztrák lapok már korábban megtárgyalták az esetet, de eddig erről Németországban nem volt szó. A német magasfeszültségű hálózat üzemeltetése jelenleg négy vállalatra tartozik. A probléma Észak-Németorság területén jelentkezett, Hessenen keresztül Bajorország felé. E térséget a Tennet nevű holland üzemeltető fedi le, korábban az E.On német szolgáltató volt  érte felelős – írja a Der Spiegel.

Az olajbázisú erőmű aktivizálása "elővigyázatossági intézkedés" volt – mondta a Tennet szóvivője a Weltnek. Az okok: Észak-Németországban magas volt a szélerő teljesítménye, Dél-Németországban pedig magas a fogyasztási terhelés. December 8-án és december 9-án szélsőséges körülmények alakultak ki. Az "Ekkehard" nevű ciklon miatt a partmenti szélerőművek teljes erővel dolgoztak. A jó 20.000 megawatt kapacitás csaknem teljes mértékben kihasználták, a hiányzó vezetékek miatt azonban ezt az energiát nem lehetett Dél-Németország felé továbbítani. Délen viszont kevesebb volt az áram a tervezettnél. Ugyanis a Gundremmingenben lévő atomerőmű C blokkját hibaelhárítás miatt le kellett állítani.

A német energiafordulat nyomán a 17 atomerőmű közül nyolcat  már lekapcsoltak, közülük ötöt Dél-Németországban. A régebbi szén- és gázerőművek ezért átmenetileg tartalékként szolgálnak. A Graz környéki olajbázisú erőművet azért indították be, mert közelebb volt a problematikus vezetékszakaszhoz, mint a Bundesnetzagentur által meghatározott  erőművek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.