BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb reaktor, nagyobb teljesítmények

Világszerte hat új atomreaktort kapcsoltak hálózatra tavaly, ezek együttes teljesítménye meghaladta a 4000 megawattot a Magyar Atomfórum Egyesület összeállítása szerint.

 A hat új blokkból kettő Kínában, egy-egy Indiában, Iránban és Oroszországban kezdte meg működését. Üzembe helyezték a kínai kísérleti gyorsreaktort tudományos kutatási célra, de beépített teljesítménye miatt energiatermelése is számottevő. A meglévő reaktorok teljesítményének növelése Csehországban, az Egyesült Államokban, Finnországban, Mexikóban és Spanyolországban további 440 megawatttal növelte az atomerőművek kapacitását.

Tizenhárom blokkot viszont leállítottak. Közülük csak egy, az angliai Oldbury 2 működött tervezett élettartama végéig. A japán földrengés és cunami okozta természeti katasztrófa következtében a fukusimai Daiichi atomerőmű 4 blokkja végleg befejezte működését, 2719 megawattal csökkentve a japán atomerőművek kapacitását, és szintén a japán balesetre reagálva Németországban nyolc blokkot, vele 8336 megawatt teljesítményt vontak ki a német áramellátásból.Két blokk építése indult tavaly, egy Pakisztánban és egy Indiában. Kínában közben 25 blokk épül, a tervezett, három új beruházás engedélyezését viszont ideiglenesen felfüggesztették a fukusimai baleset miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.