BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Botrány Fukusima kapcsán: mentőterv volt, csak eltitkolták

Sunsuke Kondo, a japán atomenergiaügyi hivatal szakértője jóval a fukusimai katasztrófa idején elkészítette már az evakuálásra vonatkozó tervét, amit azonban a japán kormány eltitkolt.

Kondo tavaly március 25-én jelentette meg tanulmányát, amelyben egy esetleges nukleáris katasztrófa hatásait elemezve leszögezte: előfordulhat, hogy a fukusimai atomerőműtől 230 kilométerre található fővárosra is ki kell terjeszteni a veszélyzónát, amennyiben a létesítményben jelentős nukleáris sugárzást mérnek. Eszerint a japán hatóságok két héttel a földrengés és a cunami bekövetkezte után nem vették figyelembe a Kondo által felvázolt legrosszabb lehetőséget, holott nem tudhatták, lesz-e utórengés, illetve sikerül-e megfékezni a sugárzást.

A hatóságok első körben az erőmű húsz kilométeres körzetében evakuáltak 59 ezer lakost, a következő napokban még több ezren hagyták el otthonukat, miután nyilvánvalóvá vált, hogy hetekig eltarthat a túlhevülés határán álló erőműben a veszély elhárítása.

A szakértő az AP-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a politikusok döntése volt a terv eltitkolása, más kérdés, hogy ő maga sem számított arra, hogy "csernobili nagyságú" katasztrófa következi be a Fukusima Daicsi atomerőmű hibájából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.