BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fából építenek társasházat Bécsben - kép

Ausztria első fából készült társasháza épül Bécsben, 2400 köbméternyi rétegelt falemezt használnak fel az elkészítéséhez. A 8440 négyzetméter alapterületű bérház egy hatemeletes középső és három háromemeletes épületrészből áll majd.

A középső rész előre gyártott rétegelt falemezből, az alacsonyabbak tiszta faszerkezetekből készülnek. Az épület kívülről hagyományos vakolatot kap, belül pedig gipszkarton borítás teszi lehetetlenné, hogy tűz esetén lángra kapjon a faszerkezet. A ház alapja – a bécsi építésügyi előírásoknak megfelelően – vasbetonból készül, akárcsak a lépcsőházai. Az épületegyüttesben 101 szociális bérlakás lesz, mindegyikhez tartozik lodzsa, erkély vagy terasz. A földszinten egy vendéglakás és a közösségi helyiségek kapnak helyet.

A Bécs 22. kerületében, Donaustadtban épülő társasház több építésziroda közös munkájának eredménye a Faépületek a városban című pályázat keretén belül. A projekt célja, hogy a többszintes épületek esetében is elterjedtté tegyék a fát mint építőanyagot, amelyet családi házaknál már szívesen alkalmaznak.

A fa ugyanis nemcsak környezetkímélő, természetes építőanyag, amely jó hatással van a közérzetre és a helyiségek klímájára, hanem konstruktív tulajdonságainak és gazdaságosságának köszönhetően helye van a nagy volumenű városi építkezéseken is. Ezenkívül az épület más szempontból is hasznos: ha egyszer elbontják, a beépített 2400 köbméternyi rétegelt falemez elégetésével 19 terajoule energia nyerhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.