BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leépülhet a gyógyszergyártás

Egyes gyógyszerek gyártásának a megszüntetéséhez, az iparágban jelentős létszámleépítéshez és ellátási problémákhoz vezethetnek a kormány intézkedései – állítja a Richter vezérigazgatója. Szerinte a gyógyszergyártás hazai árbevétele az idén a 2000-es szintre csökkenhet.

Visszafordíthatatlan károkat okoznak az egészségügyi államtitkárság intézkedései a magyar gyógyszeriparnak – mondta Bogsch Erik vezérigazgató a Richter tegnapi sajtótájékoztatóján. Szerinte ezek a lépések munkahelyek megszűnését okozhatják, s hosszú távon még ellátási problémákat is. A társaság hat onkológiai és kardiológiai készítmény gyártását már abba is hagyta.

Az új szabályok miatt a Richternek az idén 2,5 milliárd forinttal több adót kell kifizetnie, mint tavaly, s megszűnik a társaságiadó-kedvezménye is. Tavaly 1,6 milliárd forint különadót kellett az első és a negyedik negyedévben fizetnie. A második és a harmadik negyedévi különadót azonban vissza tudta a társaság igényelni a kutatásra és fejlesztésre fordított kiadásai alapján.

Bogsch Erik úgy véli, hogy Magyarországon az idén mintegy 20 százalékkal eshetnek vissza a gyógyszer-értékesítésből származó árbevételek. Így a gyógyszergyárak hazai forgalma a 2000-es szintre eshet vissza. A vezérigazgató minderről a Richter tavalyi negyedik negyedévi gazdálkodásáról szóló vezetőségi beszámoló közlése kapcsán beszélt. A társaság a negyedévben 91,06 milliárd forint forgalmat ért el. Ez 52,7 százalékkal több a 2010-es év azonos időszakában produkáltnál. A cég nettó profitja 8,88 milliárd forint volt, ez 26,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban, s jóval nagyobb, mint amit a részvényelemzők többsége várt.

Kevésbé szépek a társaság egész évre vonatkozó számai. Az éves forgalom tavaly 309,3 milliárd forint volt, ez 12,4 százalékkal nagyobb a 2010-ben elértnél. A cég nettó profitja 49,20 milliárd forintot tett ki, ami 26,2 százalékkal kevesebb, mint amennyit 2010-ben termelt a vállalkozás. Az idén az árbevétel stagnálására számít a Richter vezetése. Előrejelzésük szerint az Amerikai Egyesült Államokban 40 százalékkal, Magyarországon 15-20 százalékkal csökken az árbevétel az előző esztendőhöz képest. Ugyanakkor Nyugat-Európában, Lengyelországban ötszázalékos forgalombővülést várnak. A cég számára fontos orosz piacon a forgalom 5 százalék alatti, Ukrajnában és más szovjet utódállamokban 5 százalékos növekedésre számítanak.

A cégvezető sajtótájékoztatóját követően visszaesett a Richter-részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén. A nap elején még 39 700 forintos áron jegyzett papírok értéke kora délután 38 400 forint alá csökkent, majd 38 800 körül mozgott. Az Equilor elemzői a közölt adatok alapján arra számítanak, hogy a Richter igazgatósága 650 forintos osztalék kifizetését javasolja majd a közgyűlésnek, ez 1,7 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

a gyógyszergyártás hazai árbevétele az idén a 2000-es szintre csökkenhet.

Világgazdaság - Giczi József-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.