BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenki más leáll, az USA viszont építi az atomerőműveket

Több mint harminc év után először az amerikai kormány nukleáris szabályozó bizottsága (NRC) ismét engedélyezte atomreaktorok építését.

Az NRC négy igen szavazattal, egy ellenében hozta meg a döntését arról, hogy két atomreaktor épülhet a Georgia szövetségi államban lévő Vogtle-ben már működő atomerőműben. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint az Egyesült Államokban jelenleg reneszánszát éli az atomenergia. A jóváhagyott két atomreaktor már 2016-ban üzembe helyezhető.

Ez az első ilyen engedély, amelyet az Egyesült Államokban 1979 óta kiadtak, amikor súlyos atomkatasztrófa történt a Harrisburg közeli Three Mile Islanden lévő atomerőműben. A két új reaktor építésére vonatkozó engedélyt az NRC elnök Gregory Jaczkonak ellenállása dacára adták ki. Jaczko kijelentette: azért nem támogatja az engedély kiadást, mert az meg nem történtnek tekinti a fukusimai katasztrófát. Az elnök kötelező érvényű ígéretet követelt az építtető vállalattól arra, hogy az új berendezéseket szigorú biztonsági normák szerint üzemelteti.

Az építő Southern Company az engedély kiadását "monumentális teljesítményként" értékelte. Összesen 14 milliárd dollár összegű nagybefektetésről van szó, amelynek eredményeként 25 ezer új munkahely létesül. A FAZ emlékeztet arra, hogy Barack Obama elnök az atomenergia védelmezője, egyik fontos beszédében Fukusima után is egyértelműen újabb erőművek építése mellett szállt síkra. Az Egyesült Államokban jelenleg több mint 100 reaktor van a hálózatra kapcsolva több mint 60 atomerőműben. Ezek a villamosáram kereken egyötödét állítják elő az országban.
 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.