BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Apple: Rekord hétvégét hozott az új iPad

Az Apple ma osztalékfizetési és részvényvásárlási programot jelentett be, a menedzsment emellett közölte: rekordot döntött az új táblagép első hétvégi eladási eredménye.

A mai bejelentés szerint az Apple a júliusi elsején kezdődő negyedik negyedévtől negyedévenként 2,65 dolláros részvényenkénti osztalékot fizet. Az éves szinten 10,60 dollárt kitevő osztalék a jelenlegi forgalmi értékkel számolva 1,8 százalékos hozamot jelent. Ezzel a Microsoft alulmúlta a tech cégeknél megszokott mértéket, hiszen a Microsoft 2,5, a HP 2 százalékos hozamot produkál a részvényeseknek. Mindenesetre – amint arról az AP beszámol – már az osztalékfizetés híre is megdobta a világ legértékesebb cégének árfolyamát, az Apple piaci értéke jelenleg 546 milliárd dollár.

Az osztalék évi 10 milliárd dolláros költséget jelent majd a vállalatnak, amely mindeddig ellenállt osztalékfizetésre irányuló kéréseknek, ezzel némileg lassul a készpénztermelési ráta. Mindamellett az Apple jelenleg 97,6 milliárd dollárnyi készpénzen ül. Szintén a mai nap nagy bejelentése a szeptember 30-tól induló és három évig tartó, összesen 10 milliárd dollár értékű részvény-visszavásárlási program.

A TechCrunch beszámolója szerint Tim Cook vezérigazgató rekordölő hétvégének nevezte az új iPad első víkendjét, amiből arra következtethetünk, hogy felülmúlta az iPad2-t. Ez persze csak találgatás, hiszen az Apple az előző készülék eladási adatait sem közölte és most sem szolgált pontos adatokkal. Az elemzők szerint az előző rekord 1 millió készülék volt a nyitó hétvégén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.