BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az autópiac gratulálhat magának, de nem árt az óvatosság

A három évvel ezelőtti szinthez képest nagyot bővült a világ autóipari termelése, ám elemzők szerint nem tartható fenn a növekedés.

Az eddigi legmagasabb szintre, 3,2 százalékkal 80,064 millió darabra bővült tavaly a világ személy- és teherautó-gyártása. Ebből 2,9 százalékos növekedés eredményeként 59,932 millióval részesedtek a személygépkocsik. Gyönyörű szám, különösen a három évvel ezelőtti nagy visszaesést követően, amelyhez képest több mint 12 millió darabbal nőtt a világtermelés.

Amíg a világválság komoly mértékben visszavetette a japán, a német és az amerikai autóipar termelését, India és Kína diadalmasan növelte a kibocsátást, és Brazília is csak alig érezte meg a krízist. Elemzők azonban nem túl bizakodóan néznek az idei évre. Részben azért, mert már Kínából is érkeztek figyelmeztetések, hogy a fák ott sem nőnek az égig: érezhető a gazdasági növekedés lassulása.

Részletek a hétfői Vlággazdaságban

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.