BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágák a használt ingatlanok

Átlagban 18 százalékos túlárazottság jellemezte a családi házak szegmensét az első negyedévben, míg az országos átlag ebben a tekintetben a teljes használt lakóingatlanok piacán tizenhárom százalék.

A fővárosban a használt téglalakások közül a 10 milliós ingatlanok voltak a legkeresettebbek az első negyedévben, a téglaépítésű házak közül Pest megyében a 16 milliós, a nyugati országrészben pedig a 14 milliós ingatlanok iránt érdeklődtek leginkább. A budapesti albérleteknél a 70-80 ezer forintos téglaépítésű lakások a legfelkapottabbak – többek között ez derül ki az Otthon Centrum új kiadványából.

Az összeállítás megjegyzi, hogy az eladók által tett árengedmények két részből tevődnek össze. Egyrészt a szerződéskötéskor a vevő által elért árengedményből, másrészt az ezt megelőző, értékesítési időszakban történt kínálatiár-csökkentésből. A teljes árengedmény valamivel kevesebb mint fele még az utóbbi részből, a komoly vevő megjelenése előtti, kínálati ár csökkentéséből adódik – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

A vásárlások pénzügyi hátteréről szólva Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítő üzletágának vezetője elmondta, hogy az év elején is változatlanul az volt a tapasztalat, hogy jelentős többségben vannak a készpénzes vevők, a tranzakciók 70-75 százalékát ők teszik ki. Ez egyrészt a jogszabályi háttér szigorításának, másrészt a vásárlók óvatosságának tudható be. Az elmúlt időszakban a kihelyezett hitelek átlagos értéke 4-5 millió forintra csökkent le, ezeket többségében 20 évre veszik fel. A szakember az idei évben jelentős elmozdulásra nem számít, a korábban évente 800-1000 milliárd forintnyi kihelyezett hitelállománnyal szemben idén 200 milliárdnyit valószínűsít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.