BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szennyezett orvosságot vontak ki

Az idén már kilenc eset volt, minőségi problémák lehetnek az olcsó gyógyszerekkel.

Tavaly 24, idén pedig már 9 esetben vont ki a forgalomból orvosságot az Országos Gyógyszerészeti Intézet. Az ok minden esetben a készítménnyel szembeni minőségi kifogás volt. Legutóbb egy csontritkulás elleni tablettában találtak rozsdát, olajat és égett anyagot.

A csontritkulás kezelésére, a csípő- és csigolyatörések kockázatának csökkentésére szolgáló Fortimax tabletták egy gyártási tételét az Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI) tartozó Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) azért vonta ki a forgalomból, mert  „A tételhez tartozó egyes tabletták felületén barnás elszíneződés tapasztalható, … más esetekben szürkéskék és fekete elszíneződést is találtak”.


Az OGYI úgy ítélte meg, hogy „a barnás – gyártó által rozsdaként azonosított – elszíneződés a tétel átválogatásával kiszűrhető”, mert az felületi szennyezés. A szürkéskék és fekete foltok, amiket a gyártó olajként és égett anyagként azonosított, a tabletták belsejében is megtalálhatók, így hiába válogatnák át a pirulákat, a szennyeződést nem tudnák teljes bizonyossággal eltávolítani. Az OGYI szerint a hiba a nem megfelelő gyártási körülményekre utal.
Ilyen hiba gyógyszergyári szakértők szerint gyakorlatilag kizárt komoly gyógyszeripari múlttal rendelkező országokban. A Fortimax forgalmazója, a Medico Uno Research Kft. kérdésünkre azt válaszolta, hogy „a gyártás az Európai Unió területén történik.", de nem jelölte meg, melyik országban.


A Fortimax  jelenleg referencia-készítmény. Ez azt jelenti, hogy miután forgalmazója jelentősen, 55 százalékkal csökkentette a korábbi árat, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár úgynevezett vaklicitjén ezt a szert választotta, mint tb-támogatással elsőként igénybe vehetőt. Az orvosságot információink szerint havonta 800-900 beteg szedi.
Ők az OEP tájékoztatása szerint nem maradnak gyógyszer nélkül akkor sem, ha a Medico Uno Research Kft. nem tudná pótolni a forgalomból kivont tételeket. A hatályos jogszabályok ugyanis rendelkeznek arról, hogy ha egy termék nem érhető el a piacon, akkor a következő alacsony áru termék kerül preferált státuszba, vagyis támogatással beszerezhetővé.

További részletek a mai Világgazdaságban

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.