BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Globális gázharc: az EU új szövetségest szerzett

Ashabad és Brüsszel aktív tárgyalásokat folytat a Türkmenisztánból Európába irányuló gázszállításáról - jelenti a RIA Novosztyi orosz.

Ez tűnik ki ugyanis abból az üdvözlő üzenetből, amelyet a türkmén elnök intézett a Türkmenbasi városban szerdán megnyíló 3. Nemzetközi Gázkongresszus résztvevőihez. Az üzenet szerint Türkmenisztán különböző csővezetékrendszereket épít annak érdekében, hogy biztosítsa az energiahordozók stabil, megbízható és hosszú távra szóló szállítását a világpiacra. A Türkmenisztán és az Európai Unió közti tárgyalások óriási lökést adnak a projekt megvalósításának.

A RIA Novosztyi szerint Türkmenisztán rendelkezik a világ negyedik legnagyobb gáztartalékaival Oroszország, Irán és Katar után. A meglévő csővezetékrendszer azonban nem elégséges a gázexport zavartalan lebonyolításához. Ezért a közép-ázsiai ország óriási erőfeszítéseket tesz az energiahordozók exportjának diverzifikálására. 2009-ben megnyitották az üzbég-kazah-kínai gázvezetéket, amelyen a jövőben évente kereken 60 milliárd köbmétert gázt szállítanak Kinába. 

Ashabad évek óta tárgyal a transzkaukázusi csővezeték megépítésének lehetőségéről. Oroszország ellenzi a tervet, és az álláspontját azzal indokolja, hogy a Kaszpi-tenger menti államok még nem határozták meg a terület jogi státusát. A Kaszpi-tengerhez kapcsolódó bármilyen projekthez Oroszország, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Türkmenisztán és Irán jóváhagyása szükséges.           

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.