BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna a német RWE-től vásárolhat földgázt

Ukrajna az RWE esseni energiakonszernnel folytat tárgyalásokat Európából származó földgáz vásárlásáról - jelenti a RIA Novosztyi.

Az RIA Novosztyi a DPA hírügynökségre hivatkozva jelentette, hogy a Naftogaz ukrán állami energiaszolgáltató és az RWE Supply und Trading energia-kereskedőház között már ennek megfelelő keretszerződést írtak alá.

Ukrajna Gázellátása eddig teljes mértékben az orosz szállításoktól függött - jegyezte meg a RIA Novosztyi. A Naftogaz közleményében idézte Nyikolaj Azarov ukrán miniszterelnököt, aki szerint az Európából az RWE-n keresztül érkező gázt olcsóbban lehet megvásárolni.

A részleteket még ezután kell tárgyalni és pótszerződésekben rögzíteni. A szállítások mennyiségéről és időpontjáról az RWE szóvivőnője nem kívánt nyilatkozni. Ám a Naftogaz közleménye szerint kezdetben napi hárommillió köbméter földgáz szállítását tervezik. Az Európából érkező gázt a hír szerint szlovák csöveken keresztül szállítják.

Ukrán vélemény szerint Oroszország túlzottan magas árat kíván az általa szállított földgázért: 250-350 dolláros napi árnál Oroszország 516 dollárt számit fel Ukrajnának ezer köbméterenként - olvasható a Naftogaz közleményében. Ukrajna eddig idei költségvetésének több mint az egynegyedét adja ki orosz földgázra - így a DPA a RIA Novosztyi szerint.

Az idei első negyedben Ukrajna már 24,2 százalékkal csökkentette orosz földgáz importját az előző negyedévhez képest – közölte az ukrán statisztikai hivatal Kijevben. Az idei első negyedben Ukrajna 416 dollárt fizetett ezer köbméterenként. Áprilisban azonban az ár 425 dollárra emelkedett ezer köbméterenként és az év folyamán tovább növekszik majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.