BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajba sodorhatja Moszkvát az olcsó olaj

Június végéig 100-110 dolláros áron állapodhat meg az orosz olaj hordónkénti átlag­ára, hangoztatta több iparági szereplő is a napokban tartott, 16. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

„A termelők szerint az optimális 95–105 dollár lenne, figyelembe véve a működési költségeket” – tette hozzá Vagit Alekperov, a Lukoil orosz magánvállalat elnöke. A tavaszi rekordárak mostanra több mint 20 százalékkal alacsonyabbak, ami a krízistől szenvedő globális gazdaság lassú helyreállásának és a kereslet csökkenésének köszönhető. Júniusban a Brent ára 2010 decembere óta nem látott mélységig 3,2 százalékkal 93 dollár alá esett, a WTI 2011. októberi áránál is lejjebb, 83 dollárra csúszott.

Az orosz kormány most úgy látja, hogy a korábban 2012-re becsült 115 dolláros átlagárnál alacsonyabban fog teljesíteni az exportra szánt olaj, amennyiben pedig eléri a 110 dollárt, az 9,3 milliárd dollárnyi bevételkiesést eredményezhet a központi költségvetésben. Deficitmentes évet 117 dolláros hordónkénti átlagárral tudna csak teljesíteni idén Oroszország. Felmerült, hogy akár 80 dollár körülire is eshet az uráli exportolaj ára – az orosz gazdaságot 0-1 százalékos növekedési ütemre nyomva –, ami súlyos problémákhoz vezethet Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.