BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dávid Ferenc: le kéne szállni a multikról

A termelő tevékenységet kell középpontba állítani, ennek kell alárendelni a gazdasági szabályozást – mondta Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a Világgazdaság Új világrend új lehetőségek című konferenciáján.

A feldolgozóipar, különösen az élelmiszeripar különösen fontos lehet. A szövetkezeti rendszert sikerült az elmúlt húsz évben szétverni, pedig csak elő kéne venni a régi tankönyveket, eleink hogy csinálták – mondta. Érdemes akár még támogatott munkahelyeket is létrehozni a termelő szférában, mert egy ilyen átlagosan 2,5 nem támogatottat hoz létre.

A pénzintézeteket és a multinacionális vállalkozásokat ellenségként mutatják be, de „le kellene róluk szállni”. „Ajánlom mindenkinek, hogy szaladgáljon körbe Bács-Kiskun megyében, egy vállalkozás belépése a magyar GDP-ben érzékelhető változást jelent” – utalt a Mercedes érkezésére. A legjobban képzett fiatal szakmunkások elhagyják az országot, nagyon kevés idő van ezt visszafordítani – mondta.

A VOSZ partneri viszont szeretne ápolni a kormánnyal, de nem is nagyon tehet mást – mondta. Asztalborogatással sok eredményt nem lehet elérni – tette hozzá. Vannak jó lépések szerinte, a vállalkozói vagyon illetékmentes öröklése régi kérése volt főleg a kis cégeknek. Jónak látja a Széchenyi-program bővülését is, csak épp „ember nem veszi föl, mert ember nem ruház be”. Mégis fent kell ezt tartani, hogy ha jobb idők jönnek, amikor mernek már beruházni, akkor meglegyenek ennek a feltételei.

Ami az új Munka törvénykönyvét illeti: önmagában nem megváltó az új szabályozás, de nagyon fontos elemei vannak Dávid Ferenc szerint. Akik kritizálják a törvényt, azok azt mondják, hogy túlzottan a polgári jog felé hajlik, de jó az, különösen egy válságos időszakban, hogy a felek eltérhetnek ágazatspecifikusan az általános szabályozástól. Sokaknak nem tetszik az, hogy a szakszervezetek jogait átalakították, de helyesen tették szerinte, hogy rendet csináltak, és a sztrájktörvényben szigorítani sem volt bűn. Dávid Ferenc szerint korábban főleg az állami közlekedési cégeknél „sztrájkoltak, amikor kedvük volt, most már ezt nem lehet”.

Ma már félidő környékén megkérdezhető: talán nem a közpolitikával kellett volna törődni a kormány első két évében. Az olyan törvények, mint a felsőoktatási vagy a szakképzési, csak most kerülnek be a gyakorlatba – mondta.

Nagy probléma az, hogy a kormány kevesebb adót ígérő nyilatkozataiból nem lett semmi, több adó van – kezdte a nehézségek sorolását a VOSZ-főtitkár. Az élőmunka terheire folyamatos csökkenést ígért a kormány, ehhez képest folyamatosan emelkedik. Az adminisztratív tervek csökkentése szép ígéret volt, de a közérzet az, hogy nem csökkentek ezek. Rossz üzenetként emelte ki a plázastopot is: amikor beruházási mélypont van és az építőipar is lefelé megy, nem volna szabad, hogy egy tárcaközi bizottság döntse el, építhetnek-e egy 300 négyzetméternél kicsit nagyobb boltot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.