BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eurómilliárdokra perelik a német energiacégek Berlint

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) információi szerint az E.on és az RWE német energiaszolgáltatók kereken 15 milliárd euró összegű kártérítést perelnék a német szövetségi kormányt az atomenergia-termelés gyorsított ütemű leállítása miatt.

Az E.on az alkotmánybírósághoz intézett beadványában legalább 8 milliárd euróban határozta meg azt a kárt, amely az "energiafordulat" miatt a céget éri. A szervezet első még a héten foglalkozik az áramtermelők panaszával és azt állásfoglalásra megküldi többek között a szövetségi kormánynak, a Bundestagnak, valamint 63 további intézménynek, beleértve a Német Iparszövetséget  és a Greenpeace-t.

Megfigyelők véleménye szerint a címzettek magas száma azt jelzi, hogy a bíróság komolyan veszi az alkotmányos panaszt. Értesülések szerint a Vattenfall áramtermelő konszern is csatlakozni kíván a perhez. Eddig csak az volt ismert, hogy a svéd állami vállalat a Világbank döntőbírósága előtt akarja beperelni a német szövetség államot a befektetések védelmére vonatkozó szabályok állítólagos megsértése miatt. A FAZ értesülése szerint a kártérítési követelések teljes összege eléri a 15 milliárd eurót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.