BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország ebben is élen jár - Gyorsan zsugorodik a feketegazdaság

Németországban jelentősen csökken a feketegazdaság mérete, ezt igazolják a friss kutatások, igaz, a csökkenés mértékében már nem értenek egyet a felmérést végző szervezetek.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Lars Feld és Claus Larsen közgazdászokat, a dán Rockwool Foundation szakembereit idézte, akik felmérésekre támaszkodva látványos eredményre jutottak. Eszerint Németországban 2001 és 2008 között a feketén végzett munkaórák száma csaknem a felére csökkent. A rendes gazdaságban végzett munkaórákhoz képest az arányuk 4,1-ről 2,3 százalékra esett vissza.

Ez az eredmény ellentétben áll Friedrich Schneider linzi közgazdász véleményével, aki más módszerekkel ennél magasabb értéket hozott ki. Szerinte Németországban az feketegazdaság tavaly a GDP több mint 13 százalékát tette ki, mintegy 342 milliárd eurót. Ugyanakkor a közgazdász is csökkentést mért, még ha nem is ilyen jelentőset: számításai szerint egy évtizeddel ezelőtt az illegális gazdasági még a GDP 16 százalékát tette ki.

Feld becslése szerint  nemzetközi összehasonlításban Németországban közepes méretűnek mondható a feketegazdaság. Az OECD-országokban a feketegazdaság átlagában mintegy 13 százalékot tesz ki. Míg az angolszász országokban és Japánban az arány viszonylag alacsony, addig Dél-Európa továbbra is "előkelő" helyezést ér el. Görögországban a gazdasági teljesítmény akár egynegyedét, Olaszországban és Spanyolországban pedig egyötödét adja a feketegazdaság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.