BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fesztiválok pörgetik fel a nyaralóbérleti piacot

A fesztiválszezon idején a különböző kulturális, zenei és gasztronómiai rendezvények jelentős lökést adnak az adott környék nyaralóbérleti piacának is – derül ki az OTP Ingatlanpont helyzetértékeléséből.

„A nagyobb vidéki fesztiválok – mint például a múlt héten megtartott soproni VOLT, a zamárdi Balaton Sound, vagy éppen a tokaji Hegyalja – esetében a helyi szállodák és panziók mellett a fennmaradó szállásigényeket nagyrészt a nyaraló-, üdülő- és lakásbérlések fedezik. Ilyenkor a szokásos árnál 10–15 százalékkal többet is elkérhetnek a tulajdonosok a pár napos bérletért” – mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

„Mivel Sopronban kevés a nyaraló vagy üdülő, inkább családi házat, lakást vagy szobát vesznek ki azok, akik néhány napra, esetleg egy hétre szeretnének bérelni maguknak szállást a VOLT fesztiválra” – osztja meg tapasztalatait Bogár András, az OTP Ingatlanpont Északnyugat-Magyarországért felelős régióvezetője. Az árak változóak, egy családi házat a fesztivál teljes időtartamára 50 ezer forintért lehetett kibérelni, szobát vagy kisebb lakást fejenként és éjszakánként már 2–3 ezer forinttól lehet találni, az ár a tartózkodás idejének és az elszállásolandók létszámának függvényében változhat.

Míg Sopronban a fesztivál ideje alatt sem volt reménytelen szállást találni, addig Zamárdiban ez szinte lehetetlen küldetés. „Két héttel a Balaton Sound kezdete előtt már csak a szálláshelyek 5–7 százaléka volt szabad a rendezvények idejére” – számol be Simon Amarilla, az OTP Ingatlanpont Balatonért felelős régióvezetője.

Tapasztalatai szerint az ingatlantulajdonosok magasabb áron hirdetik meg ezt az időszakot, ám a rendezvény időpontjának közeledtével már rugalmasabb az árképzés, egyedi alkukat, vagy akár meghirdetett csomagajánlatokat lehet találni a kínálatban. „Akinek sikerült időben szállást foglalnia, az fejenként és éjszakánként 3700–5000 forintért találhatott magának szállást” – mondja a régióvezető.

„A Balatonnál elsődleges szempont a tótól való távolság, így a parttól több mint 3-4 kilométerre található kertvárosi részekben már nem egyszerű nyaralót kiadni. Gyakorlatilag minden típusú ingatlanra létezik kereslet, nagyon kedveltek például azok az egyéni nyaralók, amelyek kis telken, önálló házként funkcionálnak” – számol be a régióvezető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.