BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kazáncserére kínál támogatást a kormány

A kormány legújabb pályázata szerint már meglevő épületeknél kondenzációs kazánok, illetve megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek beszerzésére és telepítésére igényelhető állami támogatás. A Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. üdvözli a pályázatot, melyben a forrásból várhatóan 1000 – 1500 fűtési rendszer cseréje támogatható.

2012 augusztus 27-án nyílik meg az a pályázat, amelyben kondenzációs kazánok, illetve megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek beszerzésére és telepítésére igényelhető 40%-os állami támogatás.  A pályázat összesen 864,4 millió forintot oszt szét, amiből várhatóan 1000 – 1500 fűtési rendszer cseréje támogatható

A MEHI szerint a pályázat azért előremutató, mert a legmodernebb és leghatékonyabb technológiák beszerelését támogatja, és csak ott, ahol ezzel magas (legalább 25%-os) hatékonyság-növekedés érhető el. A támogatás kiterjed a kapcsolódó tervezési, tanúsítási és engedélyeztetési munkálatok költségeire is, amelyek egyébként sokszor eltántorítják az érdeklődőket.

A legrosszabb (F, G, H, I) energiahatékonysági besorolású épületek hőtechnikai fejújítását nem támogatják, így elősegítve, hogy a kazáncsere valóban értéknövelő beruházás legyen, már a szigetelés és az ablakcsere után – írja a MEHI.

Az intézet szerint fontos azonban azt is kiemelni, hogy szerencsés lenne, ha az egyedi kiírás hosszabb távú támogatási ütemtervvel társulna.  Így nem lehet tudni, hogy vajon minden hónapban kiírnak-e majd egy ekkora összeget, avagy 2013-ig kell várni a következő 864,4 millióra. Csak ez biztosítana ugyanis kiszámítható beruházási és vállalkozási környezetet.

Ráadásul a forrás is rendelkezésre áll, hiszen az EU széndioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszerében csak az elkövetkező 12 hónapban több mint 20 milliárdnyi karbonforintra számíthat az ország, és 2013-túl évente további 30-40 milliárd forint bevétel keletkezik a kibocsátási egységek árverezéséből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.