BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőzsdére megy az Alteo

Még az idén sor kerülhet az Alteo Nyrt. nyilvános részvénykibocsátására – mondta lapunknak ifj. Chikán Attila vezérigazgató. Küszöbön egy új belföldi akvizíció, amelyet a szomszédos országokban követhetnek projektek.

Már kiválasztotta a tanácsadót az Alteo Nyrt. a nyilvános részvénykibocsátás (IPO) előkészítésére. A vállalat már készen áll, igaz, a mai negatív tőkepiaci környezetben még bizonytalan, hogy mikor kerülhet sor a lépésre. „Amikor mindennek alacsony az értéke, nem szabad kijönni a részvényekkel” – magyarázta lapunknak ifj. Chikán Attila, a társaság vezérigazgatója. A cégvezető indoklása szerint egy rosszul időzített kibocsátással az Alteo elvesztegetné azt a munkát, amelyet az elmúlt 4–5 évben a sikerrevitelére fordítottak.

Kánaánt persze nem vár az Alteo, de abban bízik, hogy még az idén kellően megjavul a tőkepiaci környezet. Ennek többek között nagyon jót tenne, ha megszületne Magyarország és az IMF között a várva várt hitelmegállapodás (Erről július 17-én indulnak a tárgyalások Budapesten). Az is segítene, ha az európai gazdaság a mostaninál stabilabb lábakra állna, példának okáért a spanyolok és a görögök rendbe szednék a költségvetésüket, hogy kissé elcsendesedhessen körülöttük a zaj.

A hazai megújulóenergia-iparra összpontosító, de gázerőművekkel is rendelkező Alteo közelgő részvénykibocsátását tavaly novemberben egy nyílt, most januárban pedig egy zártkörű kötvénykibocsátás előzte meg, ezzel együtt körülbelül egymilliárd forintnyi forrást vontak be a cég működésébe.

Mérete alapján a 2008-ban alapított Alteo a hazai energetikai társaságok második vonalába tartozik. Tíz saját erőművel rendelkezik, ebből 2 gázüzemű hőerőmű, 4 alternatív gázüzemű erőmű, a többi időjárásfüggő (szél, nap, megújuló alapú) egység. A tíz erőműből 9-hez vásárlással jutott a cég, a tizediket, amely az egri Agria Park bevásárlóközpont fűtéséről gondoskodik, maga telepítette. Utóbbi érdekessége, hogy bár gázmotor termeli az energiát, állami támogatás nélkül is hasznot hoz. Igaz, ehhez arra volt szükség, hogy az általa termelt energiát az Alteo a saját mérlegköre részeként értékesítse, vagyis módja legyen a termelés és az értékesítés összhangjának optimalizálására.

Az Alteo Magyarországon később belépne a biomassza-alapú energiatermelésbe is.  Nemrég vett meg egy szélparkot a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft.-től mintegy 3 milliárd forintért, és a küszöbön álló legközelebbi akvizíciója is megújuló alapú energiatermelő egység lesz, szintén belföldön. Erről közelebbit egyelőre nem árult el a vezérigazgató, de két hónapja jelezte, hogy cége további bel- és külföldi szél-, nap- és biogázügyletekről egyeztet, s hogy ezek forrásait részben nyilvános részvénykibocsátással szeretné megteremteni.

„Mostanra jórészt kimazsoláztuk a hazai piacot, de vannak még jó projektek. Olyan eladókkal is egyeztetünk, akik megszerezték valamely beruházás engedélyét, de maguk nem készülnek annak megvalósítására. Nekünk azért érdemes ilyen partnertől vásárolni, mert a partner már elvégezte a projekt előkészítésének kockázatos és időigényes munkáját, neki pedig azért érdemes eladni, mert ezzel térül meg az addigi befektetése. Persze mi is engedélyeztetünk projekteket” – mondta Chikán Attila.

Irány a balkáni energiapiac!

A következő néhány hónapban – a tulajdonosok eredeti terveivel összhangban – lezárulhatnak az Alteo első külföldi felvásárlásai is. A megcélzott országokban már megvan a megújuló energiatermelés támogatási rendszere, amelynek megújított változatát (METÁR) Magyarországon 2013. január 1-jétől, esetleg a jövő év nyarától vezethetik be.

A külföldi beruházások biztonságosságában az is szerepet játszik, hogy az Alteo a kisebb, 1–20 millió eurós projektek megszerzését célozta meg, míg a szakma nagyobb helyi szereplői az 50–200 millió eurósakat. Ezen­kívül óvatos is az Alteo: csak olyan országokkal foglalkozik, ahol már van valamilyen versenyelőnye, tapasztalata, kapcsolatrendszere. Ez pedig főleg a balkáni térség.

Óvatossága kiterjed arra is, hogy időjárásfüggő megújulókkal (nap-, szél- és vízenergia) indít, mert ezeknek kisebb a helyi üzemeltetési munkaerőigénye, továbbá budapesti informatikai rendszerekkel is vezérelhetők, a karbantartásuk pedig gyártói garancia keretében vagy megbízás alapján helyben, költségtakarékosan is megoldható.

A külföldi beruházások biztonságosságában az is szerepet játszik, hogy az Alteo a kisebb, 1–20 millió eurós projektek megszerzését célozta meg, míg a szakma nagyobb helyi szereplői az 50–200 millió eurósakat. Ezen­kívül óvatos is az Alteo: csak olyan országokkal foglalkozik, ahol már van valamilyen versenyelőnye, tapasztalata, kapcsolatrendszere. Ez pedig főleg a balkáni térség.

Óvatossága kiterjed arra is, hogy időjárásfüggő megújulókkal (nap-, szél- és vízenergia) indít, mert ezeknek kisebb a helyi üzemeltetési munkaerőigénye, továbbá budapesti informatikai rendszerekkel is vezérelhetők, a karbantartásuk pedig gyártói garancia keretében vagy megbízás alapján helyben, költségtakarékosan is megoldható. -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.