BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

HP: Megvédjük az első helyünket a PC-k terén

A Hewlett-Packard szeretné megállítani a piaci részesedésének több területen is tapasztalható csökkenését, ám Meg Whitman elnöknek nincs könnyű dolga.

A Hewlett-Packard Co. újabb keresletcsökkenést könyvelhet el a negyedévben a személyi számítógépek (PC) és az üzleti szolgáltatások területén – számol be a Bloomberg, hangsúlyozva a vezérigazgatóra, Meg Whitmanre váró kihívásokat. A profit – néhány költséget nem számolva – 4,05 és 4,07 dollár között lesz részvényenként október végére – áll a kaliforniai, Palo Alto-i székhelyű cég augusztus 22-i közleményében. Ez a májusi várakozások (4,05–4,10) keretein belül marad, de a Bloomberg 4,08-os becsléseit nem éri el.

A majd egy éve a céget irányító Whitman fokozza a kutatás-fejlesztésbe fektetett összegeket, és átalakítja a PC, nyomtató és nagyvállalati szolgáltatások üzletágát. A társaság igazgatósága a 2013-as terveket és kilátásokat októberi ülésén tárgyalja majd, többek között azt, hogy mit lépjenek az Apple-lel és az IBM-mel szemben, a nagyközönségnek szánt eszközök, illetve a vállalati ügyfelek piacán. „Meg fogjuk védeni az első helyünket a személyi számítógépek területén” – hangsúlyozta az elnök, gondolva itt például a Lenovóra, amely már majdnem utolérte az Ázsián kívüli piacokon az amerikai céget.

„Úgy tűnik, a HP minden kulcsfontosságú szegmensben veszített a részesedéséből” – írta Abhey Lamba, a Mizuho Securities USA Inc. New York-i elemzője az eredményeket követően. „A PC-piacon továbbra is pangás tapasztalható, és az átalakulásunk kezdeti fázisánál tartunk” – mondta Whitman egy szerdai, elemzőkkel folytatott telekonferencián. A cég részvényei 18,20 dollárnál is jártak szerdán napközben, végül 19,20 dolláron zárt a papír, ami így is 3,7 százalékos csökkenést jelentett. A cég papírjai eddig összesen 25 százalékot zuhantak idén a tőzsdén.

A Windows 8-ban bíznak

A személyiszámítógép-divízió felvirágoztatása érdekében a Hewlett-Packard egy Windows 8 operációs rendszerrel működő új táblagépet tervez piacra dobni még ebben az évben. A készülékkel inkább az üzletembereket kívánják majd megcélozni, mintsem az átlagfelhasználókat – közölte Whitman egy interjúban. A cég úgy döntött, hogy nem az Apple iPadjával száll versenybe. Inkább a biztonságra és a tartósságra fókuszálnak, ami talán vonzóbbá teszi a készüléket azok számára, akik munkára használják.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.