Ismét drágult az olaj

Drágult a nyersolaj pénteken az árupiacon, miután a világ legnagyobb felhasználójának számító Egyesült Államokból kedvező makrogazdasági adatok érkeztek - jelentette a Reuters hírügynökség.

A Brent nyersolajfajta hordójáért pénteken kora délután 107,3 dollárt adtak a kereskedők Londonban, amely csaknem másfél dollárral volt magasabb a csütörtöki záróárnál.

Drágult az amerikai piacon meghatározó WTI is, amelynek kurzusa 90 dollár közelébe emelkedett, elsősorban a kedvező amerikai foglalkoztatottsági adatoknak köszönhetően.

Néhány kedvező hír egyszerre jelent meg a piacon, és ez hajtotta fel az árfolyamokat - nyilatkozta a Reutersnek pénteken Andy Sommer, az EGL elemzője. "Arra viszont már kíváncsi lennék, ven-e még tere az emelkedésnek, és azon sem lepődnék meg, ha a Brent kurzusa a jövő héten ismét a száz dolláros érték környékén mozogna" - tette hozzá a szakértő.
Az olajpiac történéseit persze mostanság nem kizárólag a kereslet, hanem geopolitikai tényezők is befolyásolják, így például az Irán ellen hozott újabb szankciók. Az árak alakulásába emellett beleszólhat az Ernesto hurrikán is, amely lehetséges, hogy nem kerüli el a Mexikói-öblöt és augusztus 6-ra elérheti a legveszélyesebb kategóriát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.