BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekvő eredményt közölt az OMV

Az OMV az év első felében közel harmadával növelte árbevételét, így eredménye is tizedével növekedett. A javuló teljesítmény különösen a második negyedévben szembetűnő, az üzemi eredményt 82 százalékkal sikerült javítani.

Az osztrák gáz- és kőolajipari konszern, az OMV árbevétele 27 százalékos növekedés mellett 20,3 milliárd eurót tett ki az első fél évben – számolt be a Reuters hírügynökség. A cég adó- és kamatfizetés előtti eredménye 11 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 1,5 milliárd euróra. A vállalat egyszeri tételektől és az árváltozások hatásától megtisztított – úgynevezett Clean CCS – üzemi eredménye az első fél évben 38 százalékkal haladta meg a tavalyit, 1,6 milliárd eurót tett ki. Különösen a második negyedévben javult a CCS EBIT: 865 millió euróra ugrott, 82 százalékkal haladva meg a tavalyi második negyedévit.

Az OMV eredményei jóval meghaladták az elemzők által várt számokat, előzetesen a legutóbbi negyedévre 829 millió euróra számítottak. A társaság román leányvállalata, a Petrom 616 millió euróval járult hozzá az üzemi eredményhez a 2011. első félévi 578 millió euró után.

Az OMV közleménye szerint Líbiában a kitermelés a polgárháború előtti szint 90 százalékára emelkedett, és várhatóan a jelenlegi szinten is marad egy ideig. Összességében négy százalékkal emelkedett az OMV kitermelése. A finomítói árrés is kedvezően alakult az olajár csökkenésének köszönhetően. A vállalat júliusban felújította a kitermelést Jemenben, azonban a társaságnál a biztonsági helyzetet továbbra is bizonytalannak ítélik az országban. A feltárási költségek a társaságnál a tavalyi második negyedéves 179 millió eurós szint után 57 millióra csökkentek. „Nagyon örülök, hogy stratégiánk megvalósítása egyre jobb irányba halad” – kommentálta a három, illetve hat hónapos eredményeket Gerhard Roiss, az OMV vezérigazgatója.

Nabucco: fontos lépés az azeriektől

Az OMV fontos lépésként értékelte a végleges befektetői döntés irányában, hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz 2. konzorcium a Nabucco West gázvezetéket választotta közép-európai szállítási lehetőségként. Az OMV mindig fontosnak tartotta, hogy kitermelői országok is részt vegyenek a Nabuccó­ban – jelentette ki Roiss. Mint mondta, biztos benne, hogy a Nabucco West tulajdonosi struktúrája eltérő lesz a jelenlegitől. Roiss arra a kérdésre válaszolt, hogy miként vélekedik arról, hogy Azerbajdzsán is érdeklődik a társulás iránt.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.