BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jövő a személyre szabható mobilinternetes tarifáké lehet

A mobilinternetezők számára a megfelelő előfizetői csomag kiválasztásához a négy legfontosabb szempont a hálózat minősége, a lefedettség, a szolgáltatás díja és az adatátviteli csomag áttekinthetősége. Ezt állapította meg az Ericsson ConsumerLabjének egyik felmérése, amely több mint kétezer amerikai, brit, indonéz és brazil mobilnet-felhasználó véleményét tükrözi.

A megkérdezettek 40–45 százaléka többet használná a mo­biltelefonját, ha gyorsabb lenne a mobilinternet. Nagyjából az egyharmaduk van azon a véleményen, hogy az adatátvitel alacsonyabb ára kulcsfontosságú lenne a gyakoribb használathoz, közel ugyanennyien a mobiltelefonok hosszabb akkumulátoros üzemidejét tartják fontosnak.

A válaszadók több mint egyharmada szerint a jobb hálózati lefedettség is befolyásolja, hogy milyen gyakran böngésznek a neten. Sok ügyfél jelezte abbéli csalódottságát, hogy olyan csomagot kénytelen választani, amelyet nem használ ki teljes mértékben.

Nagyok a földrajzi eltérések a használatot illetően. Brazíliában elsősorban böngészésre, a közösségi oldalak látogatására és az azonnali üzenetküldésre használják a mobilinternetet, Indonéziában viszont egyértelműen a közösségi oldalak vezetik a preferencialistát. Az amerikai és a brit felhasználók számára a fentieken túl a wifihozzáférés és a térképszolgáltatások a legfontosabbak. Brazíliában a felhasználók többsége elégedett volt azzal, hogy van lehetőség a személyre szabott, specifikus szolgáltatási ajánlatokra, míg Indonéziában az előfizetőket jobban érdekli a sebesség növelése.

Az amerikaiak és a britek körében az egyik legfontosabb szempont az adatátviteli költségek ellenőrzésének lehetősége. Az utóbbi két helyen, ahol a korlátlan csomagok már régóta elérhetők, az előfizetők óvatosabbak, amikor a speciális ajánlatok közül kell választaniuk. Nincsenek hozzászokva, hogy mélyebben átgondolják internetezési szokásaikat. Ezzel szemben az előre fizetett szolgáltatásokkal jellemezhető kevésbé fejlett piacokon, Brazíliában és Indonéziában pozitív az ilyen típusú ajánlatok megítélése. A magyarázat egyszerű: itt az emberek megszokták, hogy csak azért fizetnek, amit használnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.