BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új feltételek az agrárhiteleknél

Jelentősen javultak az MFB agrárium számára nyújtott forgóeszközhitelei, amely a leginkább hitelképes vállalkozásoknak segíthet. Újraindul az élelmiszer bankgarancia program, amely mentőövet nyújthat a bajban lévő feldolgozóknak, igaz, a végén az állam fizethet.

Kedvezőbb feltételekkel igényelhető mostantól az Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram, valamint az MFB Élelmiszeripari Bankgarancia Program, és a közeljövőben az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram – derül ki a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) honlapján közzétett hirdetményből, valamint a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

A módosítással a TÉSZ hitelprogramban alkalmazott maximális türelmi idő 2 évről 4 évre, a futamidő 5 évről legfeljebb 7 évre emelkedett. Ebben a konstrukcióban legkésőbb 2013. december 31-ig lehet hitelszerződést kötni. Az idén február 23-ától megkötött hitelszerződések módosításának feltétele, hogy a vállalkozás egyszeri, 2 százalékos kezességvállalási díjat fizessen a Magyar Államnak.
Az új agrár forgóeszköz-hitel program keretösszege 15 milliárd forint, ennek kétharmada az állattartók, egyharmada a  növénytermesztők részére van fenntartva. A termelőket érintő keretösszeg legfeljebb 50 millió forint lehet, az integrátorok által felvehető kölcsön felső határa 250 millió forintról 500 millióra nőtt. Új elem, hogy a nyúl- és szarvasmarhatenyésztők is igénybe vehetik a hitelt, amelynek futamideje itt háromról hat évre, türelmi ideje pedig egy évről három évre nő. Újdonság az is, hogy a kölcsön a jövőben felhasználható lesz meglévő hitel kiváltására is.

„Globálisan kedvező a hitelprogramok módosulása, amely valóban képes segíteni az agrárgazdaság azon szereplőinek, amelyek ezt igénybe tudják venni” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Tóth István. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára hozzátette: „a programban jelentős korlátok is vannak, amely miatt egyes cégek nem tudják igénybe venni a támogatást. Az állattenyésztés például rendkívül leterhelt a korábbi hitelek miatt, és az eladósodottságán túl is nagy gond, hogy az átadási árakat nem lehet úgy igazítani, hogy az összhangban legyen a ráfordítási árakkal. A támogatás mértéke ráadásul elmarad a szükségestől.” Tóth István ugyanakkor hangsúlyozta: a programok egyes gazdaságoknak jelenthetnek segítséget, és a kezdeményezés mindenképpen alkalmas arra, hogy fékezze az agrárium kibocsátásának további csökkenését.
„Az említett kezdeményezések jó programok, amelyeket a hitelképes vállalkozások igénybe tudnak majd venni” – értékelte a programot Raskó György. Az agrárközgazdász lapunknak elmondta: „fontos szempont az is, hogy az Agrár Forgóeszköz Hitelprogramban az állattenyésztés prioritást élvez, hiszen a szektor régóta nagy bajban van. „Jó feltételek esetén sem szabad azonban hitelt felvenni, ha a termelés maga veszteséges” – tette hozzá.

Raskó szerint ugyanakkor az Élelmiszeripari Bankgarancia olyan cégeknek segít, amelyek normál körülmények között nem kaphatnának hitelt. „A program emiatt olyan cégek esetében odázza el a csődöt, amelyek alultőkésítettek, vagy rossz menedzsment vezeti őket, így elmarad ezen vállalkozások reorganizálása is, vagyis félő, hogy a végén az állam fog fizetni” – vélte Raskó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.