BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra jönnek a kelet-németek?

Megkezdte a jegyek árusítását új budapesti járatára az OLT Express német légitársaság.

Az OLT október 16-tól hetente háromszor közlekedik a kelet németországi Drezda és Budapest között Fokker 100-as típusú repülőgépével. A Budapest Airport az idei évben átlagban 10 százalék körüli utasforgalom visszaeséssel számol a Malév csődje miatt, miközben a repülőgép-mozgások (fel- és leszállások) száma 24 százalékkal esett vissza. A Budapest Airport csak az idén több, mint hat új légitársaságot csábított Budapestre. „Az új járat is bizonyítja, hogy Budapest továbbra is vonzó célpont mind az üzleti utazók, mind a turisták számára kelet-német Szászország tartományból” – mondta lapunknak Kam Jandu, a Budapest Airport légiközlekedési igazgatója.


Közben az is kiderült, hogy a németek idén nyáron is inkább az Adriai-tengert választották a Balaton helyett. A teljes horvátországi idegenforgalomban a külföldiek száma augusztusban 4,7 százalékkal 2,9 millióra bővült, a vendégéjszakák száma 5,7 százalékos emelkedéssel 21 milliót meghaladóra növekedett. Nagy-Britanniából 22 százalékkal, Lengyelországból 16 százalékkal, Németországban közel 8 százalékkal több volt a vendég Horvátországban, 21 százalékkal csökkent ugyanakkor a spanyolok, 4 százalékkal pedig az olaszok száma. „A júliusi kismértékű visszaesés után augusztusban a tavalyinál egy százalékkal több magyar vendég látogatott Horvátországba” – közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője. Marin Skenderovic elmondta: a múlt hónapban 115,4 ezer magyar vendég látogatott Horvátországba, ahol 716,2 ezer vendégéjszakát töltöttek. A tavalyi hasonló időszakhoz képest egy százalékot kissé meghaladó mértékben nőtt a vendégek száma, míg az ott töltött idő hossza egy tized százaléknál kisebb mértékben mérséklődött. Az év első nyolc hónapjában együttesen 279,2 ezer turista érkezett Magyarországról az adriai államba, ahol 1589 ezer éjszakát maradtak. Tavalyhoz képest a vendégszám 4,5 százalékkal, a vendégéjszakák száma 4,8 százalékkal esett. Az idegenforgalmi szakember azt is elmondta: várakozásai szerint idén a magyarországi turisták száma Horvátországban elérheti, de legfeljebb kissé maradhat el a tavalyi 335 ezres adattól. Az Adria ugyanis szeptemberben és még októberben is több tízezer vendéget vonz, amit az elmúlt évek adatai ugyancsak alátámasztanak.

Szintén jó nyarat zártak a csehek, ugyanis több mint 4,7 millió vendéget fogadtak a csehországi szállodák az idei első fél évben, ami éves szinten 7,6 százalékos emelkedés. A cseh statisztikai hivatal szerint a nagy szállodaláncok júliusban és augusztusban is telt házat jelentettek, de az összesített adatok még nem állnak rendelkezésre. A vendégek számának növekedése alapvetően az alacsony áraknak és az egyre erősödő kongresszusi turizmusnak köszönhető. Vagyis a vendégek emelkedő száma nem jelenti a bevételek automatikus növekedését is. A csehországi szállodaárak nemzetközi összehasonlításban alacsonyak. Egy szakfelmérés szerint a szállodák többségének a bevétele az első fél évben a tavalyi év szintjén maradt. A szállodák egyharmadának a bevételei emelkedtek, míg 16 százaléké visszaesett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.