BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Káosz a PC-piacon: ezért késnek a Windows táblagépek

Egy a Bloombergnek nyilatkozó informátor szerint a Microsoft azért késik a Windows 8 operációs rendszerrel futó táblagépekkel, mert az Intel még nem készült el egy szoftverrel.

Az Intel egyelőre nem készítette el azt az új, Clover Trail kódnevű chiphez szükséges szoftvert, amely gondoskodna a chip energiaellátásáról, ezért késnek az új Microsoft táblagépek – mondta el egy bennfentes a Bloombergnek. Az Intel vezére, Paul Otellini a közelmúltban Tajvanban azt mondta a dolgozóknak, hogy a Windows 8 javításra szorul. A hírügynökség rámutat: a jelenlegi helyzet jól illusztrálja, hogy a PC-piacot harminc éven át uraló "Wintel" szövetség számára milyen nehézségeket jelent, hogy lépést tartson az Apple-lel.

"A PC piac kaotikus állapotban van, nem tudják, mivel álljanak elő, hogy mit vásárolnak majd a fogyasztók, a táblagépek megfosztották őket a növekedési pályájuktól" – fogalmazott Alex Gauna, a JMP Securities LLC elemzője. Az Apple által uralt 63 milliárd dolláros PC-piac legnagyobb játékosai; a Dell, a HP és a Lenovo is a Windows 8 érkezésétől várja a versenyelőnyt. Elemzők szerint a következő iPad jövő márciusban vagy áprilisban érkezik, ezért a riválisok egyetlen nap késést sem engedhetnek meg maguknak az új Microsoft operációs rendszer bevezetésével, amely a legnagyobb eséllyel versenyezhet az Apple ellen.

Az Intel október 28-ra ígéri a Clover Trail indulását, a tervek szerint az új chip segítségével több hétnyi készenléti időre és tíz órányi HD videó lejátszására lesznek képesek a készülékek egyetlen feltöltéssel. A késés pedig nem megengedhető, ugyanis az új Windows PC-k érkezésekor negyedévenként átlag 6,7 százalékkal emelkedik a mikroprocesszorok iránti kereslet a gyártók részéről, a hirtelen jelentkező megnövekedett vásárlói tömeg miatt a cégek jelentősebb készleteket halmoznak fel.

Két évtized alatt most először fordul elő, hogy az Intel csökkenő chipeladásokról számol be a harmadik negyedévben. Az iparági elemzők szerint ezelőtt csak kétszer fordult elő ilyen mértékű visszaesés a szektorban: 2000-ben a dot com buborék kidurranása idején és 2008-ban, a pénzügyi válság kirobbanásakor.

Eközben – emlékeztet a JP Morgan – a tábla PC-ek elszívják a vásárlóerőt a notebookoktól. A Barclays szerint sok PC-gyártó egyelőre tanácstalan azzal kapcsolatban, hogy a sok Windows 8 alapú készülék közül melyikre lesz igazi kereslet. CJ Muse elemző szerint akkora a bizonytalanság, hogy a cégek tűkön ülve várják, mikor adhatják le a megrendeléseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.