BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új piacra készül betörni az IKEA

Az IKEA profitálni akar Indiából, a feltörekvő küszöbállamból - írja a Financial Times Deutschland (FTD). Ezért a svéd bútoráruházlánc 25 fiókáruházat készül megnyitni az ázsiai országban.

A kérelmet már benyújtotta az indiai kormányhoz, közölte a svéd cég, a politika hozzájárulása pedig valószínűnek tűnik, Indiának ugyanis sürgősen szüksége van közvetlen befektetésekre. Az IKEA már jelezte, hogy az első szakaszban akár 757 millió dollár befektetésére lenne hajlandó Indiában, a következő egy-két évtizedben pedig ez az összeg 1,9 milliárd dollárra emelkedhet.

Az FTD szerint az indiai kormány – többek között az IKEA erőteljes nyomásának hatására - fokozatosan lazított a piacra jutásra vonatkozó előíráson. Eddig ugyanis az volt a szabály, hogy egy helyi partnert is be kell venni az üzletbe. Noha e feltételt eltörölték, az olyan vállalatoknak, mint az IKEA a termékeik mintegy 30 százalékát "lehetőleg" helyi kis és közepes méretű vállalatoktól kell beszerezniük. Ez viszont kihívást jelent, hiszen a helyi termelés nem felel meg a minőségi követelményeknek.

A régóta vágyott nyitás ellenére a kiskereskedelmi konszernek csak óvatosan merészkednek Indiába, noha a népes országban évente 400 milliárd euró értékben forgalmaznak árukat. Az a tény, hogy az IKEA az úttörők közé tartozik, az elmúlt évek építési konjunktúrájának köszönhető, amelynek hatására megnőtt a kereslet a lakberendezési tárgyak iránt. Az IKEA közlése szerint hosszú távon számít az indiai piacra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.