BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar GDP 40 százalékát költötték el a hétvégén az amerikaiak

Ezúttal is hatalmas összeget hagytak a boltokban a Hálaadást követő hétvégén az amerikaiak, akik az ünnepekig majd 600 milliárd dollárt költhetnek.

Az első becslések alapján hatéves rekordot döntött az év legnagyobb kiskereskedelmi forgalmát hozó napja, az úgynevezett fekete péntek az Egyesült Államokban. A november negyedik csütörtökjére eső Hálaadással egybekötött hosszú hétvégén – ami csak azért négynapos, mert az amerikaiak többsége péntekre szabadságot vesz ki – összesen 59,1 milliárd dollárt (a magyar GDP bő 40 százalékát) hagytak a komoly leárazásokat kínáló üzletekben az amerikai fogyasztók, ami 13 százalékkal haladja meg az egy esztendővel korábbit. Egy átlagos vásárló 423 dollárt (92 ezer forintot) költött az immár évek óta a karácsonyi bevásárlás rajtjának tekintett hétvégén, ez pedig a várakozásoknál is nagyobb bővülést jelent.

A jelentős mértékű gyarapodásban komoly szerepet játszott, hogy egyre több kereskedő a korábbi gyakorlattól eltérően nem pénteken kora hajnalban kezdte akcióit, hanem már – az eddig ebben a szektorban is pihenőnapnak számító - Hálaadás napján. A felmérések szerint az idén 35 millió amerikai már csütörtökön elkezdte a nagybevásárlást, miközben tavaly a Hálaadást csak 29 millióan töltötték a boltokban. A már-már tömeghisztériával kíséret pénteken ennél is jóval többen, 89 millióan vásároltak.

A várakozások szerint a teljes karácsonyi szezonban fejenként mintegy 750, összesen pedig 586,1 milliárd dollárt költhetnek az amerikaiak. Ez a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére a válság kirobbanása óta a legmagasabb érték lenne, a tavalyit például 4,1 százalékkal haladná meg. Más kérdés, hogy a krízis előtti 2006-os mindenkori csúcs még mindig távolinak tűnik.

A fekete péntek egyébként arról kapta a nevét, hogy a kiskereskedelmi láncok év korábbi szakaszában felhalmozott vesztesége (amit a könyvekben hagyományosan piros tintával jelöltek) ezen a kiemelkedő forgalmat hozó napon fordul át nyereségbe (amit feketével jegyeznek be).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.