BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dohány és szerencsejáték egy helyen - jönnek az állami boltok

Nem kell majd sokat fáradozniuk a dohányos lottózóknak, hiszen hamarosan elég lesz csak egy állami koncessziós boltba betérniük, hogy mindkét szenvedélyüknek hódolhassanak.

Már tisztán látszanak a játéktermeket, nyerőgépek üzemeltetését és az e-kaszinókat betiltó októberi szabályozás gazdasági hatásai. „Mindenki bezárt, minden embert kirúgtak és visszaadták a bérleményüket. Vidéken az összes kocsma eladó. Negyvenezer munkanélkülit jósoltunk, szépen haladunk is afelé, hogy ez beváljon” – mondta a Világgazdaságnak Schreiber István. A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) elnöke hozzátette: november végén közgyűlést tartanak, ahol eldől, milyen formában működnek tovább.

Hatástanulmányukból kiderült: egy nyerőgép átlagos beszerzési értéke 1,5 millió forintra tehető. Ezeket az eszközöket 5 évig lehetett használni, majd meg kellett őket semmisíteni. Még 2011. októberében a piacon mintegy 22 ezer darab pénznyerő automata működött. Az ötszörös adóemelés következtében ez a szám 4 ezer alá apadt 2012. szeptemberére, azonban a piac az újjáépülésre készült a szerver alapú szabályozás révén. „Ha a géppark esetében csupán 2,5 éves átlag életkorral számolunk, az értékvesztés akkor is 16,5 milliárd forint” – olvasható az MSzSz hatástanulmányában.

Szerencsejáték azonban mindig is volt, és mindig is lesz, a kérdés csak az, hogy milyen formában. Az Európai Bizottság például már vizsgálja a nyerőgépek magyarországi betiltását. Ennek kimenetele bizonytalan, ellenben a kormány törekvései egyre biztosabban látszanak. „Dohánybolt: nem mozgó, más üzlettől elkülönült, önálló üzlethelyiség, amelyben kizárólag dohánytermék, a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényben szabályozott sorsolásos játék és fogadás bonyolításával kapcsolatos termék, illetve dohányterméket kiegészítő termék, vagy jogszabály által meghatározott termék forgalmazható” – olvasható Lázár János, fideszes országgyűlési képviselő által jegyzett, a dohánytörvényt módosító javaslatában.  Az indoklás szerint  szerencsejátékban csak felnőttek vehetnek részt, ezért „a szerencsejáték forgalmazás törvényi előírásainak betartása az állami adóhatóság ellenőrzése mellett a dohányboltban is biztosított”.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.