BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyiptomi milliárdok a távközlési óriásnak

Egy egyiptomi üzletember kezébe kerülhet a Telecom Italia közel harmada. A befektetők örültek a pletykának.

Hatalmasat ugrott a Telecom Italia részvényeinek jegyzése arra a hírre, hogy a távközlési vállalatban részesedést vásárolna egy egyiptomi üzletember. A céghez közelálló források szerint a Naguib Sawiris 5 milliárd eurónyi forrást bocsátana a súlyosan eladósodott távközlési szolgáltató rendelkezésére. A potenciális befektető ajánlatáról állítólag már az igazgatóság is egyeztetett: a Franco BernabÈ múlt héten vitte a testület elé a javaslatot.

A társaság pénzügyi helyzete az elmúlt években és különösen 2011-ben érezhetően romlott. A cég piaci részesedése több piacán is csökken, s bár összesített árbevételét tavaly kissé növelni tudta a Telecom Italia, az eredmény veszteségbe fordult. Míg üzemi soron 2010-ben majd 6 milliárd eurós nyereséget könyvelhetett el a társaság tavaly itt 600 millió hiány mutatkozott, az adózott veszteség pedig a 4 milliárdot is meghaladta. A cég kötelezettségei 57 milliárd euróra rúgnak.

A tulajdonosok így nem véletlenül fogadták lelkesen az új befektetőről szóló híreket. A cég papírjainak jegyzése 4,4 százalékkal erősödött hétfőn. Amennyiben egyébként a tervezett tranzakció megvalósul, Naguib Sawiris akár 30 százalék körüli részesedést is szerezhet a vállalatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.