BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lakáseladások Budapesten - íme, a nyertes kerületek

Az elmúlt pár évben az ingatlanpiaci forgalom töredéke a válság előttinek, ez az esés azonban nem egyformán érintette a főváros kerületeit, hiszen míg az egyik kerületben a korábbi forgalmának közel 60 százalékát tudja ma is, addig van ahol a negyedénél is kevesebbre képes – áll a Duna House elemzésében.

Hogy melyik kerület mekkora ingatlanforgalmat produkál, arra a legegyszerűbb számítás, ha az adott kerületben található ingatlanok számát és az ott létrejött adás-vételek darabszámát vesszük alapul. 2007-ben országosan 190 ezer tranzakció zajlott, ebből 60 ezer jutott Budapestre. Ebben az évben például a 6,7,8. kerületek nagyjából minden tízedik lakása új gazdára talált, míg a szomszédos 5. kerületben ez csak 33-ból egyre igaz.

2011-re 88 ezerre zuhant az országos tranzakciószám, amelyből 24 ezer esett a fővárosra. Ha a fenti egyszerű számítást a 2011-es adatokra is elvégezzük, a sorrendben nagy változást nem tapasztalunk, de látható a forgalombeli óriási különbség. A belvárosban ekkor már nem cserél gazdát minden tízedik lakás, hanem csak 25-ből egy, és a dél-pesti kerületekben is minden századik ingatlan talál új tulajdonosra.

A két adatsor összehasonlítása lehetőséget ad arra, hogy rangsorba állítsuk a kerületeket a korábbi forgalmukhoz képest történt piacvesztésük szerint. Ekkor kiderül, hogy az amúgy lakásállományához mérten kis százalékban tulajdonost cserélő 5. kerület esetében történt a legkisebb változás, hiszen a 2007-es forgalmának 57 százalékát bonyolította 2011-ben is, míg a legnagyobb vesztes 17. kerület a korábbinak csupán 23 százalékra volt képes.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.