BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

PC-ben már világelső - Tovább hódítana a Lenovo

Az okostelefon és a táblagéppiacon is harcba szállna a Lenovo, amely a PC-szegmensben a Gartner adatai szerint már világelső.

Erős negyedévről számolt be csütörtökön közzétett gyorsjelentésében a kínai Lenovo. A vállalat július és szeptember közötti három hónapban 8,67 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami nem csak az egy esztendővel korábbinál magasabb 11 százalékkal, de a 20 millió dollárral alacsonyabb elemzői konszenzust is meghaladja. A forgalomnál is nagyobb mértékben emelkedett ugyanakkor a cég nyeresége: az adózott profit 162 millióra rúgott a vizsgált időszakban szemben a tavalyi 142 millióval, és a Bloomberg 13 szakértő megkérdezésével összeállított 158 milliós konszenzusával.

A kínai vállalat egyébként a Gartner adatai szerint a harmadik negyedévben már a világ legnagyobb személyi számítógép-gyártója (PC) volt. A piackutató néhány hete arról számolt be, hogy a Lenovo, amely 2005-ben vásárolta meg az IBM PC-üzletágát, a július és szeptember közötti három hónapban 13,77 millió számítógépet értékesített, tizedével többet, mint 2011 hasonló időszakában, s ez elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy átvegye a vezető pozíciót nagy konkurensétől, a szektorban közel hét éve uralkodó Hewlett-Packardtól.

Más kérdés, hogy a másik nagy ágazattal foglalkozó piackutató az IDC szerint egyelőre nem került sor az előzésre, náluk ugyanis még a harmadik negyedévben is a HP vezetett egy hajszállal. Az elmúlt hónapok tendenciái alapján ugyanakkor az IDC-nél is biztosra veszik, hogy idővel átveszi a piacvezető pozíciót a kínai társaság.

A Lenovo ugyanakkor most már nem csak a PC-szegmensre koncentrált, a cégvezetésnek nem titkolt szándéka, hogy az okostelefon és a táblagéppiacon is megerősítsék a céget. Szakértők szerint a személyi számítógép szegmensben elfoglalt pozíció ehhez megteremti a kellő alapot, hiszen az üzletág bevételeit a vállalat felhasználhatja arra, hogy más szegmensekre is kiterjessze tevékenységét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.