BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágábbak lettek a síbérletek - Ausztria viszi a prímet, sí körkép

Stagnálásról vagy enyhe visszaesésről számoltak be a síutakra szakosodott hazai utazási irodák. Olcsóbb az önellátás, így sokan inkább ezt a formát választják. Már valamennyi síközpontban elindult a 2012/13-as szezon, a hazai sípályák üzemeltetői bíznak a tavalyinál jobb forgalomban. Az elmúlt években végrehajtott százmilliós fejlesztéseknek – és részben a gazdasági válságnak – köszönhetően ugyanis igen népszerűvé vált az itthoni síelés, egy hidegebb hét végén akár tíz-tizenötezren is síelhetnek Magyarországon.

Megnyit az eplényi síaréna is, a pályákon 30-40 centi hó van az elmúlt napok hóágyúzásának köszönhetően. Az idei szezontól már nem csak síelni és snowboardozni, hanem szánkózni is lehet, ráadásul a jegy árában benne van a szánkó kölcsönzése is. Összesen mintegy két kilométernyi sípályával, öt sílifttel kezdték a szezont a mátraszentistváni síparkban, ahol a jegyárak négy éve változatlanok, családi kedvezmények is igénybe vehetők.

Már most nagy az érdeklődés a külföldi síutak és síszállások iránt, ráadásul a magyarok a válság első éve alatt sem a síelésen spóroltak. Magyarországon ma nagyjából 300–350 ezer olyan síelő van, aki évente legalább egyszer vagy kétszer elmegy síelni. Ők gyakorlatilag a gazdasági körülményektől függetlenül, akár az igényeikből lejjebb adva is ragaszkodnak a téli sporthoz. A desztinációk közül továbbra is abszolút Ausztria viszi a prímet, bár az ajánlatok között a többi környező ország mellett Svájc és Németország is megjelent. Az utazási irodáknál a síbérlettel kombinált szállásajánlatok a legkeresettebbek, ezek ugyanis komoly kedvezményeket tartalmaznak, jóval olcsóbbá téve az utazást, mint ha valaki maga szervezné meg a szállását.

„Úgy tapasztaljuk, hogy a foglalások alakulása a tavalyihoz hasonló. Természetesen még nagyon messze vagyunk a válság előtti szintekhez. Az ár természetesen továbbra is fontos tényező, de szerintem a döntő inkább az, hogy valakinek egyáltalán van-e pénze elmenni síelni, snowboardozni” – mondta Bánfi Gábor. Az Intersí utazási iroda ügyvezetője hozzátette: nagyon sokan vannak, akik kihagyják ezt a szezont. Úgy fogalmazott: nem segíti a piacot az sem, hogy például a síbérletek publikus árai (gyakorlatilag országtól függetlenül) évről évre drágulnak.

A szállásoknál szerinte felemás a helyzet, mert sok olyan partner van, aki nem változtatott árat. „További kockázat a síző részére a forint árfolyamának ingadozása és kiszámíthatatlansága. Éppen tegnap kaptunk ízelítőt abból, hogy órák alatt mennyit tud romlani a forint” – hangsúlyozta Bánfi Gábor. Úgy tapasztalják, hogy a síútra szánt idő nem csökken tovább, mert már így is sokan csak néhány napot (esetleg egy hosszú hétvégét) szánnak a téli kikapcsolódásra.

Természetesen a távolabb eső helyekre (7-800 km-től) továbbra is az egy hetes utak a jellemzők.  A síbérletek vonatkozásában az a helyzet, hogy egy kisebb síterep nem arányosan olcsóbb. Míg egy nagyobb helyen például egy 6 napos síbérlet 200–220 euró környékén mozog, addig egy kisebb sícentrumban sem megy 160-170 euró alá. A szállás árai nagyon ingadozóak. Nemcsak az adott szálláshely besorolásától függenek, de meghatározza a sípályáktól való távolság és az időszak is.

Franciaországi hóroham

Január végén ismét egy kiváló francia síterep, Puy Saint Vincent ad otthont Európa egyik legnagyobb sí-, és snowbord fesztiváljának, a Snowattack-nek. A különbség annyi, hogy a szervezői gárda immár a Sziget Szervezőiroda csapatával erősítve indul neki a hórohamnak. „A fesztiválozásnak új trendjei alakultak ki az elmúlt tíz évben, ezek közül az ifjúsági síeltetéshez kapcsolódó buliturizmus egyre inkább teret hódít. A célcsoport hasonló, mint a hagyományos fesztiváloké: a fizetőképes fiatal felnőtt közösség” – mondta Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.