BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordult a kocka: szárnyal a Nokia, zuhan az Apple

A tőzsdei árfolyamok alakulása alapján van mitől tartania Apple-nek a mobiltelefon piacon, elsősorban a Nokia által támasztott konkurencia formájában - írja a DAF német pénzügyi portál.

Miközben az Apple részvénye a mobiltelefon piacon kibontakozó éles konkurenciaharctól tartva 6,4 százalékos veszteséggel zárt szerdán New Yorkban, a Nokia részvénye ezt a félelmet a csütörtöki európai kereskedés kezdete után 10 százalékos erősödéssel igazolta vissza.

Az Apple részvénye szerdán négy éve a legnagyobb egy napon belüli veszteséget szenvedte el. A 2012. szeptember 21-i 705 dolláros árfolyamcsúcs óta az Apple részvénye közel 30 százalékot adott le árfolyamából. Ezzel szemben a Nokia részvénye 2012. július 18-i 1,33 eurós mélypont óta már mintegy 120 százalékkal erősödött.

A Nokia értékesítési offenzívába kezdett a Lumia 920 csúcstermékével Kínában a China Mobile partnereként, az Apple viszont még nem volt képes együttműködést kialakítani a legnagyobb kínai mobilszolgáltatóval.

Az Equilor elemzői kiemelik: a Nokia újabb ellentámadást indított, hogy visszaállítsa egykori tekintélyét. A finn gyártó Kína legnagyobb távközlési társaságával, a China Mobile-lal kötött megállapodást, mely révén a Microsoft operációs rendszerrel futó Lumia 920-as okostelefon a Távol-Keleti országban is megvásárolható lesz.

„Az előbb említett lépéssel egy időben egy új középkategóriás készülék, a Lumia 620 is megjelenik a termékpalettán januártól. Ára közel fele annyi (249 dollár) lesz, mint a felsőkategóriás társáé” – írják. Szerintük a következő fontos ellenállási szint 3,1 eurónál található, ami már csak egy karnyújtásnyira van, ha fennmarad az eddigi tendencia.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.