Az egyetemi tanár szerint a szezonalitás kérdése is kezd megváltozni, a folyamatos és jobb kereskedelmi ellátásban pedig komoly szerepe volt az áruházláncoknak is. Bercsényi szerint ugyanakkor nagy a tengeri halak jelentette konkurencia, és erőteljes a lazac, valamint a pisztráng kereslete is, amelyet nagypresztízsű terméknek tartanak a vevők.
Jók a hazai adottságok az egyre népszerűbb afrikai harcsa tenyésztéséhez is. A hőmérsékletre rendkívül érzékeny halfaj májustól szeptemberig szabad vizeinkben is megél, ám az év fennmaradó részében csak termálvízben él meg – ez azonban Magyarországon jellemzően könnyebben elérhető, mint más országokban.
A jellemző tóparti nettó ár a ponty esetében 600, a kárász és az amur esetében 200, illetve 500 forint körül alakul.
A keresettebb halfajok ára ennél jóval magasabb, a lesőharcsa 1000–1200, a pisztráng 1500, a süllő pedig 1700–1900 forintba kerül kilónként.
A legdrágább magyar halászati termék természetesen a kaviár, míg a tokhal húsa kilónként 3–5 euróba kerül, a kaviárért – minőségtől függően – 500–1000 eurót is elkérnek a termelők.
„A magyar halászatoknak mindig is döntő volt a belső piac, és ez még jó darabig így is lesz, ám a trendforduló érzékelhető, újabb, exportképesebb fajok kerülnek lassan előtérbe” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Lévai Ferenc.
Az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója hozzátette: növekszik az ausztrál süllő, más néven barramundi, valamint a csíkos sügér iránti érdeklődés, mindkettő intenzíven tenyészthető. Új lehetőségeket keresnek a halgazdaságok a süllő- és a tokfélék tenyésztésében is, utóbbiak kaviártermelése is komoly üzleti jelentőséggel bír. Ezen felül a belső piacokon is keresett az afrikai harcsa. A pisztráng esetében a vezérigazgató szerint egyelőre Magyarország nem tud versenyezni a német, osztrák, és olasz termelőkkel, de vannak kísérletek az erdélyi vizekben a versenyképes pisztrángtermelés kialakítására.
„A trendváltás folyamata még az elején tart, a Halászati Operatív Programok segítségével a közelmúltban megvalósult fejlesztések az elkövetkezendő négy-öt évben hozzák meg az eredményüket, ennyi idő kell az igazi változásokhoz” – jelentette ki Lévai Ferenc.
Az új exportpiacok a földrajzilag közeli országokban nyílhatnak a vezérigazgató szerint. „Mivel az export esetében döntően friss halról van szó, ezért a logisztika kérdése rendkívül fontos” – fogalmazott Lévai, aki szerint emiatt a legígéretesebb piac Ausztria és Szlovénia, valamint Horvátország.
Egyelőre unikumként jelen van a keleti piacokon a Magyarországon termelt tok is. Az értékes halat és a még értékesebb kaviárt – rendhagyó módon – az orosz piacon értékesítik a termelők.
Egyelőre unikumként jelen van a keleti piacokon a Magyarországon termelt tok is. Az értékes halat és a még értékesebb kaviárt – rendhagyó módon – az orosz piacon értékesítik a termelők. -->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.