BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Utazás Indiában I.

India valóban hihetetlen, amint a szubkontinens turistahivatalának reklámjában áll: Incredible India. Hol másutt fordulhat elő, hogy az elrejtett családi kincset maga a maharadzsa is csak életében egyszer láthatja?

Mesevilág

Buszunk hét óra alatt jutott el a Delhitől kétszázvalahány kilométerre lévő Jaipurba, a rádzsput maharadzsa, Sawai Jai Singh II (1688–1743) városába. Második Jai Singh híresen tudós ember volt, olyannyira, hogy India mogul császára, aki muszlim lévén nemigen szerette a hindu vallású polgártársakat, szóval még a mogul császár is maghajolt kiválósága előtt, és a „sawai” címmel tüntette ki. Ez pedig azt jelenti, hogy a többieknél egynegyeddel többet érő ember. A címet aztán Jaipur későbbi maharadzsái is használták.

Jai Singh – teljes nevén: Raj Rajeshvar Shri Rajadhiraj Maharaja Sawai – matematikus és csillagász volt, és ő építette a Jantar Mantar obszervatóriumot, tervezte a várost és nevéhez fűződik a City Palace építése is.

Jaipurt a környező hegyeken húzódó fal- és erődrendszer védte. Köztük van a szintén a Jai Singh által épített Nahargarh (Tigristanya) valamint a Jaigarh és az elődeitől örökölt Amber-erőd. Jaipur korábbi neve ugyanis Amber volt.

A harcias rádzsputok tudtak építkezni, de nem csak erődöket és palotákat. Amikor Széchenyi Zsigmond 1938 januárjában itt járt, naplójába a következőket írta: „Ez a város valóságos mesevilág. Hosszú, széles, sugáregyenes utcák, szokatlan ellentétei Kelet kacskaringós, szűk sikátorainak”

A Nahargarh-ral kapcsolatban pedig azt írja Széchenyi, hogy a mogul korszak harcos maharadzsáinak egyike afganisztáni rablóhadjáratából mesebeli ékszerekkel, arannyal, drágakővel megrakodva tért haza. A kincseket azonban elrejtette a Nahargarh valamelyik titkos pincéjébe, amelynek helyét csupán kincseket őrző kiközösített rablótörzs tagjai ismerték.

A maharadzsa végakarata szerint egyedül Jaipur mindenkori ura tekinthette meg a drágaságokat, ám életében csak egyszer. A vár őrei bekötött szemmel vezették a rejtekhelyre és a maharadzsa egyet elhozhatott a kincsek közül.  Rádzsput idegenvezetőnk által elmondottak szerint olyan sok volt a kincs, hogy amikor eltörölték a maharadzsák előjogait, nyolc teherautó kellett, hogy elszállítsák az államkincstárba.

Más kincsekről, a féldrágakövekről is híres Jaipur, „Az árak, európai szemmel nézve: potomárak”- írja Széchenyi, a mai utazó azonban a szívéhez kap. Mert igaz, hogy Indiában mindenhol és keményen alkudni kell, de olyan magasról indul az alku, hogy jószerével csak a japán, amerikai, német és – a helyiek szerint – az orosz turisták kezdenek be az alkudozásba.

Az idegenvezető az út során minden nap biztosított 2-3 órát vásárlásra, mégpedig úgy, hogy kifejezetten a külföldiekre specializálódott árudákba vitte a csoportot. Az egyik helyen 500 dollárra tartottak egy az enyémnél kisebb, de amúgy ugyanolyan Buddha szobrot, amit a WestEndben 150 dollárnyi forintért vettem. Emiatt csoporttal utazva nem érdemes vásárolni. A kistarcsai nagykerben, a Wesselényi utcai és a WestEnd-béli üzletekben minden sokkal olcsóbb – talán egyedül szőnyeget érdemes kinn venni.

Jaipur az elefántjairól is híres. A kormány komolyan támogatja az elefánttartást, hogy ne haljon ki a szakma. Olyasféle települést hoztak létre, amilyet Kipling ír le a Dzsungel könyve egyik fejezetében, a Kis Tumáj és az elefántok táncában. Mindazok, akik nem október végén a kilenc napos Durga-ünnep idején érkeznek Jaipurba, elefántháton mehetnek föl az Amber erődpalotába. Az ünnep miatt nekünk nem volt ilyen szerencsénk, mert a palota futballpályányi elefántudvarán az ünnepre érkezők gyűltek össze. Az elefántfaluval kárpótoltak minket, ahol a mahautok családjai laknak az elefántcserények mellett, annak rendje-módja szerint. 

Felpörgött az indiai turizmus

Az elmúlt 5-6 évben évente 15-20 százalékkal nő az Indiába utazók száma, mégpedig azért, mert olcsóbb, mint a legtöbb ázsiai ország. Ez egyebek között azért van így, mert például Indiába sokkal több légitársaság repül, így alacsonyabbak a jegyárak is – mondta Wimal Morapitiye, a Jetwing utazási iroda ügyvezető igazgatója, aki szerint a legnépszerűbb úticélok között elsősorban az úgynevezett arany háromszöget kell említeni. A háromszöget a három legismertebb észak-indiai város, Delhi, Agra és Jaipur alkotja. Igaz, Dél-India természeti szépségek szempontjából többet nyújt, de mindazok, akik első alkalommal látogatnak el a szubkontinensre, általában az aranyháromszöget választják.

Az európai turistáknak az októbertől április elejéig tartó időszakot ajánlja az Indiára, a Maldív-szigetekre és Sri Lankára specializálódott Jetwing ügyvezetője, mert akkor a legjobb az időjárás. A karácsony és az újév közti időszak azonban nem annyira népszerű a magyar utazók körében, mert akkortájt az angol, német és holland turisták tömegei felverik a szállodaárakat.

(Folytatjuk)

Az európai turistáknak az októbertől április elejéig tartó időszakot ajánlja az Indiára, a Maldív-szigetekre és Sri Lankára specializálódott Jetwing ügyvezetője, mert akkor a legjobb az időjárás. A karácsony és az újév közti időszak azonban nem annyira népszerű a magyar utazók körében, mert akkortájt az angol, német és holland turisták tömegei felverik a szállodaárakat. A City Palace híres kapuinak egyike Az Amber palotaerőd Jaipurban Jaipuri utcarészlet -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.