BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több szálloda lehet a bankoké

Közel ezer hotel eladó az országban – Kecskemét büszkélkedhet a legnagyobb beruházással

A szállodapiaci fejlesztők egyelőre idén is kivárnak, alig indul új fejlesztés az országban. „A kedvező trendek ellenére a befektetők továbbra is óvatosak a szállodapiacon, mivel a jövedelmezőség tekintetében továbbra is magas kockázatokat látnak” – magyarázta Hegedűs Attila, a BDO Hotel és Ingatlan ügyvezetője. Szerinte a hazai szállodapiac fejlődését a következő két-három évben az általános gazdasági folyamatok mellett az befolyásolja majd, hogy mikor jelenik meg a piacon a rég várt, több ezer fő befogadóképességű budapesti konferenciaközpont, s a következő idegenforgalmi szezonokban milyen új légitársaságokat sikerül Magyarországra csábítani. „Néhány kivételtől eltekintve vidéken is jelentősen visszaestek a fejlesztések. Idén sem várható markáns kínálatbővülés, ez nemcsak a kereslet visszafogottságának, hanem a banki finanszírozás drasztikus lelassulásának, pontosabban szinte teljes elapadásának is az eredménye.

Jövőre várhatóan további hotelek kerülnek majd banki kézbe az elégtelen hitelvisszafizetési mutatók miatt. Emellett továbbra is számítani lehet arra, hogy néhány létesítmény bezárja kapuit” – állapította meg elemzésében a társaság.

A piac azonban nem fagyott be teljesen, megfelelő minőséggel és jó elhelyezkedéssel jelenleg is lehet sikeres projekteket indítani. Felépült például Siklós első négycsillagos szállodája, a december vége óta működő Hotel Castello hivatalos megnyitója január 24-én lesz. Az 5 ezer négyzetméteres, 44 szobás hotelt az Aquaplus Kft. 1,1 milliárd forintból, 319 millió forint európai uniós támogatással építtette fel a termálfürdő közvetlen közelében. Négycsillagos hotel épült a Heves megyei Demjénben is, elsősorban a helyi gyógyfürdő vendégeinek kiszolgálása érdekében. A legnagyobb fejlesztés azonban Kecskeméthez köthető, ahol a KÉSZ Csoport 2,5 milliárd forintból alakít ki üzleti szállodát.

Mivel a működtetési költségek túl magasak, ezért országszerte számos hotel néhány napos szünettel, vagy szolgáltatásai szűkítésével kezdte az évet. Többségük csak márciusban nyit ki újra. Már ha egyáltalán kinyitnak, ugyanis napról napra újabb panziók kerülnek eladósorba.

A hitelező bankok csak azért nem árverezik el a becsődölt hoteleket, mert nem akadna rájuk elfogadható árat kínáló vevő. Az ingatlan.com oldalon tegnap 911 eladó hotelt találtunk, köztük az 5,2 milliárd forintért már 10 éve árult visegrádi Silvánust.

Versenyhátrányt okoz az áfa

Az ágazat idei kilátásaiban szerepet játszik az általános forgalmi adó (áfa) mértékének változatlansága, ami által fennmaradt a környező országokhoz képest a hazai idegenforgalom versenyhátránya.

Míg Szlovákiában, Ausztriában 10 százalék körüli az ágazat áfaterhe, addig nálunk a szállodai szolgáltatás áfája 18 százalék, ám az élelmiszerek és az egyéb, az üzemeltetéshez szükséges cikkek áfája 27 százalék.

Míg Szlovákiában, Ausztriában 10 százalék körüli az ágazat áfaterhe, addig nálunk a szállodai szolgáltatás áfája 18 százalék, ám az élelmiszerek és az egyéb, az üzemeltetéshez szükséges cikkek áfája 27 százalék. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.