BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az E.ON-üzlet erősítheti az ország alkupozícióját

A jövőben tárgyal majd Magyarország Oroszországgal arról, mennyi gázt hoz be, és mennyiért. Magas István közgazdász úgy véli: az E.ON földgázipari érdekeltségeinek megvétele előnyt jelenthet az egyeztetéseken.

Jóval a kormány által meghatározott maximális vételár alatt vásárolta meg Magyarország az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit. A kormány szerint azzal, hogy állami kézbe kerül az E.ON gázüzletága, könnyebben tudja érvényesíteni akaratát a stratégiailag fontos ágazatokban, így például az energetikában. A német óriás céggel megkötött üzlet 4 földgáztározó átvételéről és arról a szerződésről szól, amely hosszútávon szabályozza az oroszországi gáz importját. A kormány szerint így kordában tudja tartani az árakat, főként a lakossági gáztarifákat.

Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke a Duna Közbeszéd című műsorában elmondta: örömmel tapasztalják, hogy hosszú idő után a kormányzat jelentős mértékben azokat a javaslatokat viszi győzelemre az új energiapolitikájában, amiket ők hosszú évek óta javasolnak. Hozzátette: a Fidesz-kormány a nemzeti érdekeket tartja elsődlegesnek.
 
Azáltal, hogy a gáz-nagykereskedelemben az oroszokkal korábban kötött és lejáró szerződés újrakötésének a jogosítványát és a gáztárolókat újból állami közösségi tulajdonba vesszük, kialakulhat a kelet-közép-európai régióban egy olyan központ, ami a saját ellátásunk mellett, az egyébként más szempontból is nagyon szükséges regionális együttműködést is elősegítheti – mondta. Hangsúlyozta. ezáltal egy központtá válhat Magyarország.
Magas István közgazdász, tanszékvezető egyetemi tanár az M1 Az Este című műsorában arról beszélt, hogy egyértelműen jó ötlet volt az, amit a kormányzat tesz. Mint mondta: ezt már 2010 táján előkészítették, amikor látni lehetett, hogy az E.ON szeretne megválni sok eszközétől.
 
Arra a kérdésre, hogy mitől jó üzlet a gáztárazás, Magas István közölte: a szezonális, hőmérsékleti ingadozásokat ki kell tudni egyenlíteni. A gáztárazás azt teszi lehetővé, hogy nehéz időszakban elővegyenek a tartalékból, és esetleg olyanból, amit olcsóbban szereztek be. Hozzátette: ez ugyanúgy működik, mint a mezőgazdaságban; a termékeket tárolják a nehéz időkre.
 
A közgaszdász szólt arról is, hogy egyelőre nem lehet megmondani, hogy mennyiért vásárolhat gázt Magyarország. Magas István közölte: minden attól függ, hogy mekkora vevővé tudunk válni az oroszok szemében. „Ha Magyarország nagyobb mennyiséget tud, hosszabb időn át tárolni úgy, hogy tovább is szeretné adni ezt a gázt másoknak, akkor sokkal nagyobb vevővé válhat és, akkor az alkupozíciója is sokkal jobb lehet”.
 
Magas István egyetétr azokkal a szakértői véleményekkel, hogy a 4,2 milliárd köbméteres tárolókapacitás európai szinten is számottevő. Hozzátette ugyanakkor: azt látni kell, hogy az uniós országok is igyekeznek magukat leválasztani az orosz függőségtől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.