BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belép a tabletpiacra a HP

Tavaly szűkülő PC-piacon tudta növelni magyarországi eladásait a HP, amely az idén várhatóan megkezdi a táblagépek értékesítését is hazánkban

Húsz százalék fölé növelte piaci részesedését 2012-ben Magyarországon a világ legnagyobb személyi számítógép-gyártója, az amerikai Hewlett Packard (HP). A társaság, amely vérre menő csatát folytat a globális PC-piac vezető pozíciójáért a kínai Lenovóval, tavaly valamivel több, mint 105 ezer számítógépet értékesített Magyarországon, s ezzel a legnagyobb szereplőnek számított a szektorban. Takáts Kristóf, a HP PC üzletágáért is felelős vezérigazgató-helyettese a Világgazdaságnak elmondta: alapvetően elégedettek a társaság tavalyi eredményeivel, hiszen a HP azon kevés gyártó közé tartozott, amelyek az előző évhez képest növekedni tudott egy visszaeső piacon. A cég 4,1 százalékkal több asztali és hordozható számítógépet adott el, mint 2011-ben, miközben a teljes magyarországi PC-piac 6,6 százalékkal szűkült.

Ha az eladott számítógépek számában nem is, a termékösszetétel alakulásában ugyanakkor a HP is érezte a kedvezőtlen gazdasági helyzet értékesítésre gyakorolt – jótékonynak éppen nem nevezhető - hatását. Bár a társaság alapvetően sikeres év végi hajrával zárta 2012-t, hiszen a karácsonyi szezonban volumenben most is jelentősen megugrott a forgalom, a viszonylag gyenge vásárlóerő azonban ezúttal a legalacsonyabb árkategóriájú termékek irányába tolta el a keresletet, miközben a gyártók számára ugyancsak fontos közép- és felsőkategóriás eszközök iránt jóval és kisebb volt az érdeklődés. Ráadásul az olcsó táblagépek megjelenése is visszavetette a számítógép-értékesítést, s tovább fokozta az árversenyt.

Takáts Kristóf jelezte: a HP idén minden kategóriában tovább növelné eladásait, aminek érdekében számos új termék bevezetését tervezik a tágabban vett régióban, és hazánkban is. A vállalat a jövőben hagyományos termékei - mint az asztali és hordozható számítógépek, grafikus munkaállomások illetve vékonykliensek – mellett új, gyorsan növekvő szegmensekben is erősítene. A vezérigazgató-helyettes hozzátette: a HP 2013-ban a táblagépek piacára is belép hazánkban, a rajt pontos időzítéséről azonban részleteket nem árult el.

A cégnél egyébként a hazai személyi számítógép piacon 2013-ban sem várnak növekedést, a PC-üzletág vezetője azonban kiemelte: jelenleg igen nehéz megjósolni a piaci trendeket, mert az idei értékesítés alakulása nagyban függ a vállalatok és a kormányzat költési hajlandóságától. Amennyiben a cégek és az államigazgatás eddig visszafogott eszközcseréi 2013-ban felpörögnek, az lökést adhat a szegmensnek. Takáts Kristóf szerint egyébként hosszabb távon sem kell félni az asztali számítógépek piacának összeomlásától, hiszen a vállalati és közszférában még mindig inkább az ilyen készülékeket részesítik előnyben, s mivel ez várhatóan a jövőben sem változik, a szakember úgy véli, hogy az All-in-One típusú eszközök előtt még óriási jövő áll.

Erős évkezdet az anyacégnél

A vártnál kedvezőbb eredményekről adott hírt múlt hét végén közzétett gyorsjelentésében a HP. A társaság üzleti éve első három hónapjában 38,6 milliárd dolláros adózott nyereség mellett 1,23 milliárdos adózott nyereséget könyvelhetett el, s bár előbbi szűk 6, utóbbi bő 15 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakában mérttől, szakértők azonban ennél is nagyobb visszaesést vártak.

A Bloomberg elemzői konszenzusa például eredménysoron, jó 10 százalékkal volt alacsonyabb a tényadatnál, míg az forgalom 600 millióval haladta meg a prognosztizált értéket. A HP eredménye két durván veszteséges negyedévet követően fordult ismét nyereségbe: az előző üzleti év második felét – elsősorban különböző leírások miatt – 15,3 milliárdos hiánnyal zárta a PC-gyártó.

A Bloomberg elemzői konszenzusa például eredménysoron, jó 10 százalékkal volt alacsonyabb a tényadatnál, míg az forgalom 600 millióval haladta meg a prognosztizált értéket. A HP eredménye két durván veszteséges negyedévet követően fordult ismét nyereségbe: az előző üzleti év második felét – elsősorban különböző leírások miatt – 15,3 milliárdos hiánnyal zárta a PC-gyártó. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.