BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szuperkasszák: Adatátvitel titkosítva

Hosszú várakozás után, a határidő előtt mindössze két és fél hónappal jelent meg az a rendelet, amely a „szuperkassza” pontos paramétereit tartalmazza.

Hosszú várakozás után végre megjelent az a rendelet, amely meghatározza, milyennek kell lennie a NAV-hoz bekötött pénztárgépeknek. A „szuperkasszákat”, amelyektől éves szinten 95 milliárdos adóbevétel-növekedést remél a kormány, az eredeti határidőhöz képest egy hónappal később, május elsejéig kell üzembe állítani – derül ki a múlt pénteken kiadott kormányrendeletből. A jelenleg működő, elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépek használatát június 30-ig nem szankcionálja az adóhatóság.

A türelmi idő december végéig tart azon gépek esetében, amelyek rendelkeznek elektronikus naplóval. A NAV március 10-ig teszi közzé azon gépek engedélyszámát és típusmegnevezését, amelyek egyik vagy másik csoportba tartoznak. Fontos, hogy a pénztárgéphasználatra nem kötelezett adózó a hagyományos pénztárgépet 2014. december 31-ig üzemeltetheti.

A rendelet leginkább várt része az volt, hogy miket is várnak el az újfajta kasszától. Ennek központi eleme az adóügyi ellenőrző egység (AEE), egy elkülöníthető, a kasszán belül lévő zárt adattároló és mobil adatkommunikációs alkatrész, amely tartalmazni fogja az adóügyi bizonylatokat és az ahhoz tartozó elektronikus nyilvántartást, biztosítja továbbá a titkos adatáramlást a pénztárgép és a NAV között. A kommunikáció nem folyamatos: bizonyos helyzetekben az AEE jelzi jelentési szándékát a NAV felé, ám adatátadás csak abban az esetben történik, ha erre az adóhatóság szervere utasítást ad, erről az adózó sem szerezhet tudomást.

A titkosított adatszolgáltatás a mobilszolgáltatók infrastruktúráján keresztül történik. Ennek érdekében az AEE-be kell – eltávolíthatatlan módon – beépíteni egy SIM-kártyát. Az egységnek képesnek kell lennie minden mobilhálózatra való felcsatlakozásra. Kérdéses, erre milyen SIM-kártya képes.

Az AEE-nek alkalmasnak kell lennie egymillió bizonylat tárolására, a memóriamodulnak legalább 16 GB kapacitásúnak kell lennie. Az egységnek áramellátás nélkül is két óráig tudnia kell adatot továbbítani, 48 óráig egyéb funkciókat kell teljesíteni, és mindenképpen biztosítani kell az adatok tárolását. Az egységhez csak nyomtatót, antennát és számítógépet lehet csatlakoztatni, más periféria nem megengedett. Az egységeknek nem lehet IP-címe, egymással sem kommunikálhatnak.
A pénztárgép üzemeltetéséről és szervizeléséről naplót kell vezetni. A gépeket évente szervizes felülvizsgálatnak kell alávetni. Jelenteni kell az adóhatóság felé, ha harminc napot meghaladó ideig szüneteltetik az üzemeltetését.

Az újfajta pénztárgép, a kibocsátandó számla és az adatkommunikáció pontos paramétereit a Nemzetgazdasági Minisztérium 3/2013. (II. 15.) rendelete tartalmazza, amely a Magyar Közlöny 2013. február 15-i számában jelent meg.

Kivételek

Felmentést a kereskedő csak egy esetleges áramszünet idejére kaphat, illetve ha ellopják a gépet, netán meghibásodik. Ezekben az esetekben 15 napon belül pótolni, javítani kell a kasszát.

Az adattovábbítás alól felmentést lehet kérni (egyedi elbírálás alapján egy évre), amennyiben internet nem érhető el az adott helyen, vagy a beruházás aránytalanul nagy terhet jelent az adózó számára. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell rendelkeznie a rendeletben meghatározott kasszával.

Az adattovábbítás alól felmentést lehet kérni (egyedi elbírálás alapján egy évre), amennyiben internet nem érhető el az adott helyen, vagy a beruházás aránytalanul nagy terhet jelent az adózó számára. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell rendelkeznie a rendeletben meghatározott kasszával. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.