BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A megszorítások tényleg károsak az egészségre

Több országban is súlyos egészségügyi következményei vannak a gazdasági válság miatti megszorításoknak. Európa-szerte ismét emelkedik az öngyilkosságok száma, az egészségügyre fordított kiadások lefaragása miatt egyre kevesebb az orvos és a nővér, viszont annál több a fertőző beteg, Görögországban még a halvaszületések száma emelkedik.

A megszorítások károsak az emberek egészségére – számolt be a napookban az Oxford University és a Stanford University egy-egy oktatója. A gazdasági válság komoly hatást gyakorolt az emberek egészségére és az egészségügyi rendszerekre Európa-szerte – állapítja meg az a Gyemszi honlapján most ismertetett OECD-WHO-tanulmány is, melyet a hó közepén vitattak meg Oslóban a WHO Európai Régiójának konferenciáján.

A gazdasági válság és az annak ellensúlyozására meghozott megszorító intézkedések hosszú távú hatásai ma még nem ítélhetőek meg teljes mértékben, de már most látszik, hogy az állami egészségügyi kiadások 2008 óta tartó lefaragásának igen komoly kihatásai vannak az emberek egészségére és az egészségügyi rendszerek egészére.

Számos kutatás foglalkozott a korábbi recessziók hatásaival, melyek eredményei azt mutatják, hogy adott ország pénzügyi válasza a válságra és a hatékony szociális biztonsági hálók jelenléte befolyásolják a rossz egészségi állapot kockázatának mértékét. Mivel az egészségügyi szükséglet a háztartási jövedelmek csökkenésével bővül, a fiskális megszorítások hatására meghozott intézkedések a népesség egészségére többszörösen hatással vannak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nem megfelelő megszorítások az egészségügyi szektorban a helyzetet súlyosbítják. Görögországban, Spanyolországban és Portugáliában például a drasztikus megszorító intézkedések miatt jelentősen romlott az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés.

A WHO arra figyelmeztet, hogy válság idején is nagyon fontos az egészségügyi rendszer finanszírozásának biztosítása, mivel ilyen esetben a nyújtott szolgáltatások iránti igény rendkívül gyorsan megugorhat. A jelenleg rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy gazdasági válság idején a mentális egészség különösen sérülékeny. Az Európai Unióban az öngyilkosságok száma 65 év alattiak körében ismét megnövekedett - Görögországban 40 százalékkal nőtt - az öngyilkosok száma, amire mind a munkanélküliség, mind az attól való félelem hatással van. Az öngyilkosságok számának növekedése azonban csak a jéghegy csúcsát jelenti. Kutatások számos országban kimutatták a depresszió és a szorongás markáns emelkedését

A leginkább érintett országokban drasztikusan megnőtt a fertőző betegségek előfordulása is, mivel a költségvetési megszorítások hatással voltak a prevenciós programokra. A legszigorúbb megszorító intézkedéseket meghozó országokban ismét megjelent a malária és a dengue-láz, Görögországban a HIV-fertőzések jelentős emelkedése volt tapasztalható az intravénás kábítószer-használók körében, ami egybeesik a tűcsere program finanszírozásának jelentős visszaesésével. Ugyancsak Görögországban 2008-2010 között a csecsemőhalandóság hosszú távú csökkenése szintén megfordult és 32 százalékkal nőtt a halvaszületések száma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.