BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A trafikosok 169 oldalas segítséget kaptak

Mivel számtalan kezdő vállalkozó is nyert trafikkoncessziót, ezért a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. egy 169 oldalas, minden apró részletre kiterjedő útmutatóban magyarázza el nekik, hogy szerintük miként lenne ideális kialakítani a nemzeti dohánybolt külső és belső arculatát. A cégtől megkérdeztük, hogy ki és mennyiért készítette nekik a dokumentumot, de csak annyit válaszoltak: közbeszerzésen választották ki a szerzőt.

Mindenestre professzionális munkáról van szó, amely a kasszapulttól a bárszékig, a logóval ellátott szennyfogó szőnyegtől a matricás szemetesig tesz ja vaslatot az arculatra.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapján elérhető adatok szerint a cég eddig mindössze egy darab egyszerű közbeszerzési értékhatárt meghaladó szerződést kötött. Ezt még január 21-én írták alá a MOLARIS Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft-vel pályázatkezelő informatikai rendszerre 46,4 millió forint értékben. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. számadásait háromtagú felügyelő bizottság ellenőrzi, elnöke pedig Sonkodi Balázs.

Lehet, hogy csak névazonosságról van szó, de amikor a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség tavaly augusztusban nyilvánosságra hozta a szervezet összes dolgozójának illetményét, akkor a listán szerepelt egy Sonkodi Balázs. Politikai tanácsokat adott 966,5 ezer forintért. Tag még a felügyelő bizottságban Lengyel Antal, aki a Magyar Dohány Kiskereskedelmi Egyesület elnöke, emellett pedig családtagjai több koncessziót is elnyertek. Az összesen 5415 koncessziós szerződést május 17-ig lehet megkötni, legalább ennyi nemzeti dohánybolt táblát is le kell gyártani a júliusi nyitásig. Erre már bőven akadnak jelentkezők: akciós, rendkívüli ajánlattal már 96 ezer forintért is vállalják a gyártást.

„A botrány hatására úgy tudom, hogy sok nyertes nem fogja aláírni a koncessziós szerződést. Az így szabaddá vált trafikokat oszthatják majd szét azok között, akik eddig főállásban trafikot működtettek, de nem nyertek a pályázaton” – mondta Szabóné Szabados Katalin, a Trafik-Károsultak mozgalom egyik tagja. Botrány pedig van bőven.

Az ügyészségtől átfogó vizsgálatot, a kormánytól a trafikpályázatok érvénytelenítését követeli az MSZP azután, hogy a hvg.hu egy birtokába került, nyilvánosságra nem hozott hangfelvétel alapján közölte: a szekszárdi fideszes városvezetés egyeztetett a dohányboltokra pályázókról. A hírportál szerint Horváth István polgármester azt mondja, „az a lényeg, hogy elkötelezett jobboldalinak kell lenni” a győzteseknek. A kormány helyi ügynek tartja, ezért nem foglalkozik a szekszárdi pályázatokkal. „Nem történt törvénytelenség a trafikpályázatokkal kapcsolatban Szekszárdon, a város közgyűlésének Fidesz- frakciója nem frakcióülésen, hanem egy nem formális egyeztetésen beszélt a helyi pályázókról” – reagált Horváth István. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Gyulay Zsolt is úgy látja, hogy tisztességes pályázati folyamatban, tisztességes nyertesekről van szó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.