BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árcsökkenés várható a gabonapiacon

„A búza ígéretes, szépen néz ki, ezért valószínűleg a közepesnél jobb idei búzatermés várható, amelyet erősít az is, hogy májusban a csapadék mértéke elegendőnek bizonyul” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Vancsura József az idei kilátásokat elemezve. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzátette: a későbbi időjárás természetesen még változtathat ezen a helyzeten, de jelenleg a piac is jó termést, és csökkenő árakat vár.

„Vannak hírek, amely szerint a búza ára akár 50 ezer forint alá is mehet tonnánként. Ez a termelőknek nem lenne jó, ezt az árszintet mindenképpen meg kellene haladnia a búza árának. Erre van még esély, ahogy arra is, hogy hektáronként 5 tonnánál nagyobb termés legyen. Ebben az esetben a termelők is jól járnának az idei évben” – tette hozzá Vancsura.

A kukoricáról szólva az elnök megjegyezte: a vetést a szóban forgó területek 90 százalékán már befejezték, az eddigi kelés szép, így a kukoricatermés is ígéretesnek tűnik. A növény vetésterülete idén is egymillió hektár felett lesz az országban.

„Ahogy a búzánál, úgy a kukoricánál is árcsökkenést várnak a piaci szereplők, ám itt is fontos lenne, hogy a tonnánkénti ár ne menjen 50 ezer forint alá. Ha efölött alakulna idén a búza ára, akkor talpon tudnának maradni a termelők” – nyilatkozta lapunknak az elnök.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.