BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés trafikos fordult a NAV-hoz

„Keddig 671 darab dohánytermék-kiskereskedelmi engedély iránti kérelem érkezett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes megyei vám- és pénzügyőri igazgatóságaihoz, ami a várható kérelmek számára tekintettel alacsonynak mondható” – közölte lapunkkal a hatóság.

Azt még nem erősítették meg, hogy az első engedélyeket is kiadták volna. Egy héttel ezelőtt még 181 darab volt a kérelmek száma. A törvény a vámhatósági engedélyezési eljárás lefolytatására 30 napot biztosít az engedély iránti kérelem benyújtásától számítva. Az 5415 nyertes trafikkoncesszióból 5336 esetében aláírták, 79 esetben pedig nem írták alá a szerződést a pályázók a május 22-i határidőig. A szerződők közül 5297 esetben vállalták a leendő trafikosok, hogy július elsejéig kinyitják az üzletüket. A régi trafikosok számára kiírt jelentkezési felhívásra összesen 287 beadvány érkezett.

Szintén nehezíti a nemzeti dohányboltosok helyzetét, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyügyi Hivatal még nem adott ki jóváhagyást AEE-egységgel rendelkező pénztárgépre. A hatóság jelenleg öt kérelmet vizsgál, közte a Laurel két rendszerét is, de még egyik sem kapta meg a zöld jelzést. Úgy becsülhető, hogy Magyarországon évente a legális forgalomban mintegy 12 milliárd szál cigaretta és mintegy 5 ezer tonna vágott dohány fogy. A NAV adatai szerint viszont 2012 első harmadában a cigarettaértékesítés közel 20 százalékkal csökkent: 3,5 milliárd szálról 2,8 milliárd szálra. Közben a vágott dohány fogyasztásának növekedési üteme is lanyhulni látszik. Tavaly áprilisához képest 13 százalékkal csökkent a teljes dohánypiac.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.