BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a nagy taxi cégeknél látható némi nyereség

A taxizásból élő vállalkozásoknak a legjelentősebb piacot érintő fővárosi taxi rendelet miatt változásra kell felkészülniük, mivel a Fővárosi Közgyűlés egységes arculatot szeretne és megszabott műszaki paramétereknek megfelelő autókat engedélyez majd - mutat rá a Bisnode csoport friss elemzése, megállapítva, hogy csak a nagy taxi cégeknél látható némi nyereség.

Az üzleti információs szolgáltató szerdán az MTI-nek eljutatott közleménye szerint a tervezett változtatások miatt górcső alá vett taxis személyszállítással foglalkozó cégeknek az elmúlt években rosszul ment az üzlet, folyamatosan veszteségesek voltak. Bedőlési arányuk tavaly jóval meghaladta az országos átlagot.

A Bisnode-nak az érintett vállalkozások 2007 és 2011 közötti teljesítményét vizsgáló elemzése arra következtet, hogy az átalakulás feltehetően tisztulást hoz majd a piacon.

A nevezett időszakban jelentősen emelkedett a vállalkozások száma: 2007-ben 605 taxis cég volt a Bisnode statisztikája szerint, számuk 2011-re 870-re emelkedett. Az adatokat benyújtó társaságok árbevétele 2007-ben még 3,44 milliárd forint volt, 2008-ban már 6,3 milliárd forintnál jártak.

Ezt követően viszont - a válság hatására - évről évre csökkent a bevétel: 2011-ben már kevesebb mint 5 milliárd forintot tudtak felmutatni. Az egy cégre vetített árbevétel alapján is hasonló görbe rajzolódik ki: a legjobb év 2008 volt, akkor 17,6 millió forint volt az átlagos árbevétel, ez 2011-re 12,4 millió forintra apadt.

A Bisnode közlése szerint az összesített eredményadatok is a szektor kedvezőtlen helyzetére utalnak: a vizsgált időszakban egyetlen évben sem értek el nyereséget a taxis vállalkozások. Az összesített veszteség 114 millió forint volt 2007-ben, egy évvel később - amikor jelentősen nőtt a forgalom - a veszteség meghaladta az 1,3 milliárdot. A következő években pedig összesen 393-684 milliós veszteséget termeltek. Az egy cégre vetített veszteség 392 ezer és 1,3 millió forint között szóródott.

A legnagyobb árbevételű cégek adatai azonban kedvezőbb képet festenek: közülük mindössze egy volt veszteséges 2011-ben.

Az elemzés szerint a gyenge adatok alapján nem meglepő, hogy a bedőlési mutató jelentősen emelkedett 2007 óta: abban az évben még csak 1,2 százalékos volt, tavaly pedig megközelítette a 6 százalékot. Ezzel az eredménnyel a taxizás a legrosszabbak közé tartozik, tekintve, hogy az összes ágazatra vonatkozó országos Bisnode Bedőlési Index tavalyi, 4,08 százalékos értékét bőven meghaladja, és közel van az egyik legrosszabb 2012-es bedőlési indexel rendelkező építőipar 6,32 százalékos eredményéhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.