BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javuló eredmények a szállodaiparban

Tavaly közelebb került a hazai szállodaipar ahhoz, hogy végre kimondhassa: túl vannak a válságon. A kedvezőbb adatok ellenére sereghajtók vagyunk a régióban.

Nagyon rossz az adórendszer, kevés a marketing és még mindig rengeteg hitel alatt nyög a hazai szállodaipar, de mindenképpen jó hír, hogy tavaly összességében javuló eredménnyel zárt az ágazat. Még mindig a keresletet meghaladó a kapacitásbővülés, de lassan konszolidálódik a piac. Uniós forrásból és állami támogatásból még mindig számtalan felesleges, indokolatlan ház épül vagy bővül, amelyek piaci alapon soha nem lesznek nyereségesek, de ez már kevésbé jellemző, mint 2011-ben volt. Csodáról persze még mindig nem lehet beszélni, hiszen a válság előtti szintet még mindig nem érte el az ágazat, de javult a jövedelmezőség. A hazai piacon az adózott eredmények az Accor kivételével mindenkinél jelentősen javultak a TOP9-ben, változatlanul a Danubius Hotels a legnagyobb, 46,4 milliárd forintos árbevétel mellett 1,4 milliárd forintos nyereséget is termelt a részvényeseknek. „Budapesten továbbra is hiányzik egy nagy kapacitású kongresszusi központ és persze hiányzik egy nemzeti légitársaság is. A MALÉV csődjének az is következménye, hogy a hagyományos légitársaságoknak nincs versenytársa, ezért Budapest elérése jóval drágább lett hagyományos járatokkal. Mindez a kiemelkedően magas áfá-val együtt Budapest versenyképességét nemzetközi összehasonlításban nagy mértékben rontja” – mondta lapunknak Kovács Balázs, a Danubius értékesítési- és marketing vezérigazgató-helyettese. A problémát egyrészt az okozza, hogy az üzleti utazók sokszor nem tudnak jóval előre tervezni és gyakran változtatni kénytelenek az utazásaikon, ami pedig nincs összhangban a fapadosok üzleti modelljével. Ezáltal egyrészt elveszíti az árelőnyt, másrészt a fapados gépek másod- harmadlagos repterekre érkeznek, ahonnan az úti cél megközelítése hosszú időt, további utazást és költséget jelent. A konferencia turizmus esetében a fapados légitársaság nem jelent komoly árelőnyt, mivel nincsenek csoportos kedvezmények. A Danubius magyarországi szállodáinak szobakiadási árbevétele 2013. első negyedévében is 8 százalékkal növekedett és így 2,2 milliárd forintot tett ki, a foglaltság 42,5 százalékról 44,5 százalékra történő emelkedésének, valamint a magasabb átlagos szoba árak (ARR) együttes hatására, ami az elmúlt évek átlagárcsökkenésének tükrében különösen örvendetes fejlemény. A vendégéjszakák száma 292 ezerre növekedett 280 ezerről, melyből a belföldi vendégéjszakák 19 százalékot tesznek ki szemben a 2012 I. negyedévi 20 százalékhoz képest. A növekmény legjelentősebb részét továbbra is az Oroszországból érkező vendégéjszakák erősödése tette ki, míg Németországból kevesebb vendég érkezett. A szobakiadás eredménye 89 millió forinttal javult 2012 I. negyedévéhez viszonyítva. Sir Bernard Schreier nemrégiben bekövetkezett halálát követően a Danubius Hotels Nyrt. igazgatósága tagjai közül egyhangú szavazással Iris Gibbort választották meg új elnöknek.

A nyári szezon biztosan javít majd a mutatókon, hiszen a Magyar Turizmus (MT) Zrt. felmérése szerint a háztartások közel 40 százaléka tervez utazást a főszezonban. Mintegy kétharmaduk belföldi nyaralást választ, főleg a budapestieknek van pénzük a pihenésre. Azok közül, akik már biztosan utaznak, csak 12 százaléka engedheti meg magának, hogy külföldön és belföldön egyaránt költsenek. „A belföldi utazások átlagos időtartama 5 éjszaka, minden harmadik ember a Balaton partjára vágyik. A háztartások 87 ezer forintot szánnak az utazásra” – fogalmazott Horváth Gergely. Az MT Zrt. vezérigazgató-helyettese hozzátette: a külföldi utazások legnépszerűbb úti célja változatlanul Horvátország maradt. A cég azt szeretné elérni, hogy 2013-ban a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégéjszakák száma összességében 1,6 százalékkal növekedjen. A belföldi vendégéjszakák száma újra elérje a 2011-es rekordszintet, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 3,2 százalékkal haladja meg a 2012-ben elért eredményeket a kereskedelmi szálláshelyeken. A Magyar Kongresszusi Iroda a nemzetközi konferenciák számának 2-4 százalékos növekedését várja 2013-ban, az előző évvel összehasonlításban. „Fontos, hogy az elmúlt két évben elért rekord eredményeket – melyek mind a külföldi, mind a belföldi vendégforgalomban és bevételekben meghaladták a válság előtti szintet –, és a növekedést továbbra is fenn tudjuk tartani, ezért folyamatosan kutatnunk kell az új lehetőségeket, célcsoportokat, piacokat, és marketingeszközöket” – jelentette ki Horváth Gergely turisztikai vezérigazgató-helyettes.

Jó hír, hogy márciusig 3,5 százalékkal több külföldi látogató érkezett hazánkba, mint egy évvel korábban. A turisztikai célú utak száma 11 százalékkal nőtt, a nem turisztikai célú utaké változatlan. A külföldiek összesen 18,3 millió napot töltöttek hazánkban, 7,4 százalékkal többet, mint az előző évben. Továbbra is Budapest és a nyugat-dunántúli turisztikai régiónk volt a leglátogatottabb. Mivel egyre többen fapados légitársasággal érkeznek, ezért nem meglepő, hogy 226 milliárd forintot – 1,4 százalékkal kevesebbet – költöttek hazánkban, mint tavaly ilyenkor.

A KSH adatai szerint 2013 I. negyedévében a hazai szállodákban összesen 2972 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, ami 7,6 százalékkal több múlt évinél. A szállodák átlagos kihasználtsága az idei év első három hónapjában 38,4 százalék volt, ami kicsivel magasabb a bázisnál. A magyarországi szállodák teljesítménye Közép – Kelet Európában – a vizsgált 5 ország között továbbra is a leggyengébb volt. Feltűnő, hogy a bár a vendégéjszakák száma a budapesti szállodákban az év első három hónapjában az országos növekedés mértékét meghaladta, s az átlagos szobafoglaltság is nagyobb mértékben nőtt annál, ennek ellenére a fővárosi hotelek bruttó átlag szobaára alacsonyabb a bázisnál.

Budapesten tovább folytatódott a Malév 2012 februári csődje következtében kialakult tendencia, ami a vendégösszetételben bekövetkezett változás – a szabadidős, kevesebbet költő turisták részarányának növekedése – következtében az alacsonyabb kategóriájú szállodák iránti kereslet erősödésével, a felső kategóriás szállodák iránti kereslet csökkenésével jár. „2012-ben valóban javulás volt 2011-hez képest, de még mindig a 2007-es számok alatt vagyunk. Jó az irány, de az olcsóbb felé halad az út” – mondta lapunknak Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.