BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lesújtó jelentést várnak az Apple-től

Katasztrofális negyedévet zárhatott az Apple júniusban, legalábbis ha az elemzői várakozások helyesnek bizonyulnak a kedden zárás után érkező gyorsjelentésre - véli a KBC elemzése. A bevétel, az egy részvényre jutó profit, a marginok, a készülékeladások mind drasztikus lassulásról, gyengülésről árulkodnak. Lehet azonban, hogy pont ez a pesszimizmus ad lehetőséget a pozitív meglepetésre.

Az Apple bevételében eltűnne a növekedés a várakozások teljesülésével, az egy részvényre jutó profit pedig több mint 20 százalékkal zsugorodna az egy évvel korábbi szinthez képest, ha igaznak bizonyul az elemzői konszenzus - vélik az elemzők. Az aktuális prognózisok alapján viszont ez lehet a mélypont, 2014-re már visszatérhet a növekedéshez a profit is.

Az árbevételben és a profitban jelentkező gyengeségért ugyanúgy felelős lehet az iPad és az iPhone is. A második negyedévben az értékesítések csak 6,2, illetve 4,3 százalékkal nőhettek a két szegmensben. Ez mindkét készüléknél masszív mélypont, és a KBC szerint felveti a gyanúját, hogy túlságosan konzervatívakká váltak a több negyedévnyi mellélövés után az elemzők.

A Verizon hálózatában aktivált iPhone-ok száma a vártnál erőteljesebb bővülésre utalhat az amerikai piacon. A pozitív meglepetés lehetőségét erősítheti a hír, bár csak egyetlen piac egyetlen szolgáltatójáról van szó, de ha átfogó trendeket tükröz, akkor túlzottan visszafogottnak bizonyulhatnak az elemzői előrejelzések.

A Mac szegmens közel 5 százalékos zsugorodása nem meglepőn, sőt, nem is olyan rossz, tekintve, hogy az egész PC-piac több mint 10 százalékkal zsugorodott ugyanezen időszak alatt. Az iPod-eladások borítékolhatóan 20-30 százalék közötti visszaesést produkáltak, ebben a szegmensben már csak ennyi van.

Az iTunes önmagában nagyvállalati méreteket öltött az elmúlt években. 2012-ben közel 13 milliárd dollár bevételt termelt az alkalmazások, médiatartalmak, zenék online értékesítése. A gyorsjelentés alaposabb értékelésében biztosan sok helyen szerepelni fog az iTunes, az elemzők 4,14 milliárd dollárt várnak - írja az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.